Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18, 2005

Bloggers: μια παγκόσμια δύναμη

«Μπορεί το Internet και οι Νέες Τεχνολογίες να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στο μέλλον στον τρόπο διακυβέρνησης των απολυταρχικών καθεστώτων και των σύγχρονων δημοκρατιών; Πως βλέπετε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες fax και ηλεκτρονικά μηνύματα διαμαρτυρίας κατέκλυσαν την κινεζική πρωτεύουσα για τα γεγονότα που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν;»

«Δεν νομίζω ότι το Internet θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διακυβέρνηση του μέλλοντος. Δεν νομίζω ότι τα fax και τα μηνύματα μπορούν να επηρεάσουν τη συνέχεια όσων διαδραματίστηκαν στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.»

Ήταν η απάντηση του τότε υπουργού βιομηχανίας Κώστα Σημίτη σε ερώτηση που του απηύθυνα σε συνάντηση του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ), το 1995.

Από τότε πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο Κώστας Σημίτης, έπεσαν έξω. Οι Νέες Τεχνολογίες και το Internet κατακλύζουν καθημερινά τη ζωή και τον τρόπο επικοινωνίας μας. Δεν γνωρίζω αν ο τότε υπουργός φανταζόταν ότι θα γινόταν ο πρωθυπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία. Σίγουρα ωστόσο δεν φανταζόταν ότι όλο το έργο και οι απόψεις του θα ήταν διαθέσιμες μέσω του www.costas-simitis.gr.

Το πιο δυναμικό κομμάτι του Internet στις μέρες μας είναι αναμφίβολα οι bloggers – οι άνθρωποι που συντάσσουν τα προσωπικά ημερολόγια και σημειωματάρια στο Internet. Σε αυτά καταγράφονται απόψεις που στηλιτεύουν τα εμπορικά ΜΜΕ, περιγράφονται οι προσωπικές εμπειρίες, «ανεβαίνουν» προσωπικές φωτογραφίες, καλύπτεται η τρέχουσα ειδησεογραφία με προσωπικό και ανεξάρτητο στυλ.

Από το www.Moby.com, όπου ο Moby ο μουσικός συνεχίζει να καταγράφει όλα όσα τον ενδιαφέρουν – και πιστέψτε με είναι και πολλά και πλούσια, μέχρι τα μυριάδες blogs που στήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ με στόχο την κάλυψη των γεγονότων στη νοτιοανατολική Ασία, οι bloggers αποτελούν μια παγκόσμια δύναμη που σαρώνει το Internet και διαμορφώνει την σύγχρονη ειδησεογραφία και διακυβέρνηση.

Πρόσφατο παράδειγμα οι αντιδράσεις Ιρανών στο απειλητικό διάγγελμα του Τζορτζ Μπους στο nowarforiran.blogspot.com. «Τα νέα του πολέμου με φόβισαν. Θυμάμαι τα χρόνια που ήμουν μαθητής, τότε που η χώρα μου ήταν αναμεμειγμένη σε έναν αιματηρό πόλεμο με το Ιράκ. Τίποτα δεν υπάρχει χειρότερο από το να ζεις με φόβο», έγραψε ένας ανώνυμο Ιρανός με το ψευδώνυμο «No War».

Δεν υπάρχουν σχόλια: