Κυριακή, Ιουλίου 03, 2005

Η βαθιά υπόκλιση στο σουηδικό κοινωνικό μοντέλο

Τηλεφωνικές ευχές για τη νεογέννητή μας από την πολύ καλή μου φίλη από Στοκχόλμη. Σε 1 ½ μήνα περιμένει και αυτή το πρώτο της παιδί. Οι σχετικοί διάλογοι γεννάνε πολιτικά συμπεράσματα: εκνευριστικά θεραπευτικό για έναν σοσιαλδημοκράτη να διαπιστώνει και από πρώτο χέρι το σουηδικό θαύμα.

Η Σουηδία παραμένει προσκολλημένη στο μοντέλο της υψηλής φορολόγησης, των υψηλών κοινωνικών δαπανών στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους. Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ποσοστό ανεργίας στο 4% και πλεονασματικός προϋπολογισμός, συνοδεύουν «βελούδινες» συνθήκες εργασίας και το πιο οργανωμένο καθεστώς εργατικής προστασίας και νομοθεσίας.

Η Annalena βρίσκεται σε άδεια τοκετού. Μαζί με τον σύντροφό της Tom θα περιποιηθούν το μικρό τους, θα θέσουν τις βάσεις μιας καινούριας ζωής στα πλαίσια μιας κοινωνίας Ανθρώπων. Αναγνωρίζεται τόσο η μητρότητα, όσο και η πατρότητα οι οποίες ανταμείβονται με ετήσια άδεια και με αποδοχές που αγγίζουν το 80% του μισθού τους, χωρίς απώλειες στην εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Ευκαιρία, μου λέει η Annalena για ταξίδια με το μικρό.

Στη Σουηδία η κοινωνική κινητικότητα είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, η κατανομή του εισοδήματος είναι από τις πλέον εξισορροπημένες και δίκαιες βάσει μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας και μιας απέχθειας προς τους προκλητικά υψηλούς μισθούς στελεχών εταιρειών.

Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγής, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης, αναγκάζουν εγχώριες εταιρείες όπως τη Volvo και την Ericsson να παραμένουν στη χώρα. Κι όχι μόνο αυτό: μεγάλες ξένες εταιρείες επενδύουν στη Σουηδία.

Οι Σουηδοί ξοδεύουνε, φορολογούνται και, τελικά, ευημερούνε. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δεν λένε κάτι διαφορετικό.

Πώς όμως συνεχίζουν να τα καταφέρνουν σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο που ισοπεδώνει τα πάντα, τη ρωτάω.

"Πιστεύουμε βαθιά στη δικαιοσύνη, είναι μέρος της ανατροφής μας", μου απαντά. Μόνο δίκαιες κοινωνίες μπορούν να είναι και δυναμικές. Αυτές δημιουργούν ανάπτυξη βασισμένη όχι αποκλειστικά σε έναν άκριτο ανταγωνισμό, αλλά σε έναν συνδυασμό καλλιέργειας εμπιστοσύνης και επένδυσης στο κοινωνικό κεφάλαιο.

Σκέφτομαι την άτυπη κόντρα που τεχνηέντως καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία: ιδιωτικοί κατά δημοσίων υπαλλήλων. Η ασφάλεια θέτει εγγυήσεις για αλλαγή, η οποία είναι απαραίτητα. Η ανασφάλεια θέτει τους εργαζόμενους σε άμυνα. Παρέχοντας ασφάλεια επιτυγχάνεται συνεργασία.

Αντί λοιπόν να θέλουμε ως κοινωνία να εξισορροπήσουμε προς τα κάτω, στόχος μας πρέπει να είναι το κοινωνικά δικαιότερο για όλους. Οι όποιες κατακτήσεις δεν πρέπει να καταργηθούν επειδή κάποιοι δεν τις απολαμβάνουν. Είναι μια «λογική» η οποία καλλιεργείται και άρα είναι πέρα από κακόβουλη και επικίνδυνη.

Η νεογέννητη κόρη μας θα έχει τη Μαρία στο πλάι της για ένα χρόνο. Χωρίς περικοπές στο μισθό της και την εξέλιξή της, χωρίς την απειλή της απόλυσης. Η Μαρία είναι εκπαιδευτικός στο δημόσιο τομέα. Και η κατάκτηση αυτή είναι ευτύχημα. Ποιος θα θελήσει να διαγράψει ένα τέτοιο προνόμιο, αντί να προσπαθήσει να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα;

Στην ευρωπαϊκή κοινωνική Αριστερά οφείλουμε, αφού υποκλιθούμε ευγενικά στο σουηδικό μοντέλο, να τερματίσουμε την τραγικότητα της ομφαλοσκόπησής μας. Να καταφέρουμε να αγγίξουμε τις χορδές της συλλογικής μας ευαισθησίας.

Με συγχωρείτε τώρα, έχω λίγες ακόμη ώρες κυριακάτικης ανεμελιάς να χαρώ τη μικρή μας.

6 σχόλια:

S G είπε...

θοδωρη θοδωρη
η Σουηδια εχει σαπισει, ΔΕΝ εχει υψηλους ρυθμους αναπτυξης. Μια χωρα που ηδη πριν 100 χρονια ηταν στις 5 πλουσιοτερες ισως, σημερα ειναι φτωχοτερη της Ιρλανδιας π.χ.

"βάσει μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας και μιας απέχθειας προς τους προκλητικά υψηλούς μισθούς στελεχών εταιρειών."

αυτο απο που το συμπερανες παλι? οι μισθοι στελεχων ειναι μια χαρα τεραστιοι στην Σουηδια.

ασε που τελικα μιλαμε για διαφορετικες χωρες, με πολυ διαφορετικη ηθικη. Στην Σουηδια πολυ λιγοι Σουηδοι εκμεταλλευονται το συστημα. Στην Ελλαδα ελαχιστοι το σεβονται, ολοι προσπαθουν να κλεψουν...

Roark είπε...

Να μην ξεχνάμε τα τεράστια βήματα "νεοφιλελευθερισμού" μου έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες στην Σουηδία για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Πχ η τεράστια αύξηση του ρόλου των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος των δημοσίων.

Όπως εξηγούσε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, στις Αγγλοσαξονικές χώρες η περιουσία των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνεται από 48% στον Καναδά μέχρι 85% στη Μ. Βρετανία. Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες , όπως η Ολλανδία και η Ελβετία, όπου αυτό το ποσοστό φθάνει το 113 % και το 102% αντίστοιχα. Αντίθετα, η χώρα μας υστερεί απελπιστικά σ΄ αυτόν τον τομέα με ποσοστό μόνο 4%!

Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ οι σύγχρονες τάσεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης παγκοσμίως επιβάλλουν τη δημιουργία συστημάτων πολλαπλών λειτουργιών -που ενσωματώνουν αναδιανομή πλούτου, αποταμίευση και ασφάλεια σε επιμέρους διοικητικούς και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς ή πυλώνες μέσα από υποχρεωτικά συστήματα ασφάλισης κρατικής και ιδιωτικής διαχείρισης -και προαιρετικά συστήματα ασφάλισης καθαρά ιδιωτικής διαχείρισης.

Στις χώρες όπου τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική έχουν αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, το φορτίο των δαπανών για τις συντάξεις ως ποσοστό στο ΑΕΠ είναι σαφώς λιγότερο βαρύ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ευρώπη αποτελούν η Σουηδία, η Φιλανδία και η Ολλανδία με μείωση των δαπανών για συντάξεις στο ΑΕΠ από 13.7, 13.8 και 15.0 αντίστοιχα το 1983 στο 11.4, 10.9 και 12.9 το 2001

Ανώνυμος είπε...

Έχει σαπίσει η Σουηδία?
Και η Ελλάδα τι έχει κάνει δηλαδή?
Ε όχι και έχει σαπίσει η Σουηδία.
Ταξιδεύω εκεί κάθε χρόνο και θαυμάζω πραγματικά αυτή την υπέροχη χώρα, το ΠΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, το πιο δημοκρατικό το πιο φιλειρηνικό.


Εκεί δεν κοιμούνται άστεγοι κάτω από τις γέφυρες όπως στη Νέα Υόρκη πάντως...

Δημήτρης
http://groups.msn.com/GreekSwedishfriendship

Ανώνυμος είπε...

http://groups.msn.com/GreekSwedishfriendship

S G είπε...

Δημητρη πηγες προσφατα στην ΝΥ? Περισσοτερους αστεγους ειδα στην μικρη και "κοινωνικη" Βοννη παρα στην ΝΥ!

Κατα τα αλλα δεν αμφισβητει κανεις οτι η Σουηδια ειναι μια καλοφτιαγμενη χωρα. Ηταν ετσι ομως και το 70! Και τα τελευταια 20 χρονια εχει κολλησει.

Κατα τα αλλα, οπως εξηγει το αρθρο που συνεδεσα πιο πανω, δεν πρεπει να συγχεουμε το αποτελεσμα (πλουτο και παραγωγικοτητα της χωρας) με το διαφαινομενο καλο κοινωνικο κρατος. Η Σουηδια εχει τετοιους φορους, επειδη τους σηκωνει, δεν εγινε πλουσια επειδη εχει τετοιους φορους!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ. Π.Χ ΑΝ ΕΒΓΑΖΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΔΑ 3000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΕΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΥΞΗΣΗ 1000 ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 600 ΖΗΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 300-ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ. ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ. ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΖΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΣΕ ΣΕ ΚΟΛΑΣΗ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΓΓΛΙΑ Η ΑΜΕΡΙΚΗ, ΜΑΚΡΑΝ ΑΝΩΤΕΡΗ Η ΣΟΥΗΔΙΑ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΙ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ 1Ο ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΧΗΡΗΣΕΙΣ.
Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ 100% ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.