Δευτέρα, Ιουλίου 11, 2005

Προφητικοί οι στίχοι των Smiths;

"Panic on the streets of London/ Panic on the streets of Birmingham/ I wonder to my self/ Can life ever be sane again...".

Στίχοι προφητικοί, τραγουδισμένοι από τον Morissey αρκετά χρόνια πριν. Μετά τον πανικό στο Λονδίνο, στο Birmingham 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν από την αστυνομία να εγκαταλείψουν το κέντρο το Σάββατο το βράδυ. Ένα καλωδιωμένο κουτί σε ξενοδοχείο και ένα σε λεωφορείο σκόρπισαν τον πανικό!

Οι οθόνες συνεχίζουν να πλημμυρίζουν από το λαβωμένο Λονδίνο. Κι είναι αυτή η ιδιάιτερη σχέση μου με την πόλη, τους ανθρώπους και την κουλτούρα τους που με κάνει να θλίβομαι ένα παραπάνω. Όταν βλέπω το σταθμό του King's Cross, όταν ακούω να αποκαλούν το σταθμό στην πλατεία Russel, ως "Σημείο Μηδέν", τότε οι μνήμες ξυπνούν από έναν γλυκό ύπνο σε μια φρικτή πραγματικότητα.

Ο έγκυρος και μαχόμενος δημοσιογράφος John Pilger χαρακώνει την επιλεκτική συλλογική μνήμη της Δύσης με το άρθρο του: "Lest We Forget; These Were Blair's Bombs".

Ανατριχίλα προκαλεί αποκάλυψη του BBC Radio 5 ότι την ίδια μέρα και σχεδόν ώρα, εταιρία είχε αναλάβει να στήσει μια παρόμοια εικονική σκηνή στο μετρό του Λονδίνου. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, οι Διαχειριστές Κρίσεων αποφάνθηκαν σε 5 λεπτά αφότου έσκασαν οι βόμβες ότι επρόκειτο για πραγματικό γεγονός!!!

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Για τον πανικό στο Βirmingham, είχαμε και ανταπόκριση από τον Harry.