Τρίτη, Ιουλίου 12, 2005

Είναι πολλά τα λεφτά, Tony μου…

Πολλοί από τους 8.550 Βρετανούς στρατιώτες πρόκειται να αποσυρθούν από το Ιράκ στους επόμενους 3 μήνες. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να αφήσουν πίσω τα χώματα της Μεσοποταμίας μετά από 6 μήνες. Αυτά αποκαλύπτει η εφημερίδα The Mail on Sunday.

Το έγγραφο με κωδικό "Secret: UK Eyes Only", τη γνησιότητα του οποίου παραδέχτηκε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, είναι η απάντηση στους ισχυρισμούς Bush και Blair ότι οι δυνάμεις τους πρόκειται να παραμείνουν στο Ιράκ. Οι λόγοι είναι, κυρίως, τι άλλο, οικονομικοί. Η σταδιακή απόσυρση θα περισώσει 500 εκατομμύρια στερλίνες το χρόνο. Και "είναι πολλά τα λεφτά, Tony μου…".

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται διχασμένοι στο θέμα. Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι βιώνουν τι εστί βερίκοκο από πρώτο χέρι, επιθυμούν τη μείωση των δυνάμεών τους επίσης. Ίσως και γιατί οι απώλειες δεν είναι και τόσο λίγες όσες θέλει να εμφανίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο, η οποία αποκάλυψε ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι 4.076: διπλάσιος από εκείνον που παρουσιάζεται από τις επίσημες αμερικανικές κυβερνητικές πηγές. Οι οποίες, ούτως ή άλλως, δείχνουν μια επιλεκτική προτίμηση να παρουσιάζουν αριθμούς νεκρών στρατιωτών σε αμερικανικές φόρμες, κι όχι στρατιωτών των συμμάχων τους.

Όταν τα νούμερα αφορούν τραυματίες, τότε το μαγείρεμα δεν έχει φραγμούς. Σε 100.000 ανεβάζει τους τραυματισμένους από τον πόλεμο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι αμερικανικές αρχές, τους μετρούν και τους ξανα-μετρούν και τους βγάζουν 12.600!

Κάνεις αναπόφευκτα τη σύγκριση με τα «άλλα» θύματα της τρομοκρατίας. Εκείνα που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας των υποκριτικών εμπορικών ΜΜΕ της Δύσης.

Είναι ένας ανελέητος πόλεμος οικονομικών συμφερόντων με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ το τίμημα σε νεκρούς. Από όλες τις μεριές, στο εσωτερικό και το εξωτερικό των χωρών. Ή μήπως οφείλουμε να καταργήσουμε τέτοιες έννοιες; Οι νεκροί είναι δίπλα μας, πάντα εκεί στο έδαφος, με μάτια που δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: