Τρίτη, Μαρτίου 15, 2005

Ξεχασμένα, αλλά "καυτά" σημεία του πλανήτη μας

Η ήπειρος της Αφρικής βιώνει την ισοπεδωτική εμπειρία από δύο τσουνάμι κάθε μήνα! Ο πόλεμος στη Δημοκρατία του Κογκό έχει στοιχίσει δεκαπλάσιο αριθμό νεκρών από εκείνον του τσουνάμι. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία μετά το Ολοκαύτωμα, το πιο τρανό παράδειγμα απάνθρωπης συμπεριφοράς απέναντι σε άνθρωπο.

Το Reuters AlertNet, ένας δικτυακός τόπος με ανθρωπιστικού περιεχομένου ειδησεογραφία, ρώτησε πάνω από 100 επαγγελματίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, προσωπικότητες των ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές προκειμένου να κατανομάσουν τις "ξεχασμένες" κρίσεις στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ειδήσεις του κατά το 2005.

Μετά το Κογκό, η Ουγκάντα, το δυτικό και νότιο Σουδάν, η Δυτική Αφρική, η Κολομβία, η Τσετσενία, το Νεπάλ και η Αϊτή θεωρούνται ως τα "καυτά" σημεία του πλανήτη. Οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την παγκόσμια απειλή του AIDS και άλλων ασθενειών όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Πρόκειται για τα "σιωπηλά" τσουνάμι τα οποία σκοτώνουν εκταομμύρια κάθε χρόνο.

Ωστόσο τα παραπάνω δεν συγκεντρώνουν την προσοχή όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των διεθνών ΜΜΕ. Αιτία είναι η ασήμαντη γεωπολιτική σημασία των παραπάνω περιοχών για τις μεγάλες δυνάμεις. Κι όταν τύχει και ασχοληθούν, παρασυρμένα από τη γοητεία της σκληρής εικόνας και συνεπώς πραγματικότητας, το μήνυμα είναι ότι για όλα αυτά υπεύθυνη είναι η μοίρα. Δεν θα ξεχάσω τη φράση - σχόλιο έλληνα παρουσιαστή ειδήσεων για το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία: "Όπου φτωχός κι η μοίρα του"!

Λίγες φωνές βρίσκουν το θάρρος να περιγράψουν όχι τα αποτελέσματα των καταστροφών, αλλά την κρυφή τους αιτία. Η οποία δεν είναι διαφορετική από την εκμετάλλευση του "τρίτου" κόσμου από αυτόν των προηγμένων χωρών και δημοκρατιών.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα "καυτά" σημεία του πλανήτη από το Reuters (αγγλική έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια: