Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2005

Η αξία της Δημοκρατίας και το Internet

Το Global Voices, μια πύλη online κοινότητας του πανεπιστημίου του Harvard, καταγράφει με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο όσα συζητούνται στο Συνέδριο της Μαδρίτης για την Τρομοκρατία, τη Δημοκρατία και την Ασφάλεια. Bloggers στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους, στήνονται κανάλια ζωντανών συνομιλιών και ανταλλάσσονται ιδέες σχετικά με όσα συζητιούνται λεπτό προς λεπτό. Οι πιο προοδευτικές φωνές του πλανήτη δεν είναι καθόλου φωνακλάδικες και στερούνται αποστειρωμένων επιχειρημάτων του παρελθόντος.

Αντιμετωπίζουν το λογισμικό ανοικτού κώδικα ως την "επιστροφή στις ανθρώπινες ρίζες".
Ιδέες, προϊόντα, μηνύματα, συνεπως και συμπεριφορές ανθρώπων, διακινούνται στον κυβερνοχώρο σε μια διαρκή επανάσταση και διαπραγμάτευση.

Έτσι αυτό που δεν θα ακούσουμε ή διαβάσουμε στις ειδήσεις των εμπορικών ΜΜΕ είναι ότι οι συμμετέχοντες στις διαδικτυακές συζητήσεις, κατέληξαν σε σειρά εισηγήσεων προς τους ισχυρούς για το ρόλο του Internet στη δημοκρατία:

To Internet είναι ένα επίτευγμα της δημοκρατικής κοινωνίας στον 21ο αιώνα, επειδή οι αξίες που εξυπηρετούν είναι μεταξύ τους ανάλογες και ευθυγραμμισμένες.

Μέσω του Internet διαπιστώνουμε ότι μπορούν να υπάρχουν διαφορετικές, και ενδεχομένως, καλύτερες ιδέες για την επίτευξη ενός αποτελέσματος. Οι άνθρωποι με τις ιδέες αυτές έχουν την δυνατότητα να μας πείσουν για του λόγου τους το αληθές.

Το Internet είναι η ανεκτικότητα, η συμμετοχή και η ελευθερία της έκφρασης για όλους. Αυξάνει τη διαφορετικότητα και την πρόσβαση στην πληροφορία και στις ιδέες.

Μας δίνει την δύναμη της διακρατικής επικοινωνίας και συνεργασίας, παρακάμπτοντας σύνορα, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις.

Ενώνει οικογένειες και πολιτισμούς της διασποράς. Συνδέει τους ανθρώπους, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν κοινωνίες πολιτών.

Μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη συνδέεοντας τους ανθρώπους με δίκτυα πληροφοριών και αγορών.

Άνθρωποι σε απομονωμένες περιοχές και υποκείμενοι σε πολιτική βία, είναι δυνατό να αναπτύξουν νέες ιδέες και απόψεις.

Το Internet δεν είναι ούτε πάνω ούτε εκτός νόμου. Οι αρχές οι οποίες ισχύουν στο φυσικό κόσμο, ισχύουν και στις ανθρώπινες δραστηριότητες που διεξάγονται μέσω Internet.

Τα αποκεντρωμένα συστήματα, η δύναμη των πολλών, μπορεί να καταπολεμήσει τις αποκεντρωμένες απειλές.

Η καλύτερη απάντηση στις καταχρήσεις της ελευθερίας έκφρασης είναι η μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης.

Η καλώς εννοούμενη ρύθμιση του Internet στα δημοκρατικά πολιτέυματα μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη των αναδυόμενων δημοκρατιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: