Όταν οι τιμές των αγαθών κατρακυλάνε, αυτό έχει καταστροφικό αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων παραγωγών μικρής κλίμακας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς χρεώνονται, αναρίθμητοι χάνουν τη γη και τα σπίτια τους. Όταν οι Η.Π.Α. το 1989 αποσύρθηκαν από τη Διεθνή Συμφωνία για τον Καφέ, στην Αιθιοπία οι αγρότες εκδιώχθηκαν από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις επειδή δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Οικογένειες έμειναν δίχως τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη, παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών εκμετάλλευσης καφέ, αρνούνται να θέσουν ένα κατώτερο όριο στην τιμή του προϊόντος. Αυτό θα οδηγούσε σε ένα παράνομο καρτέλ, υποστηρίζουν. Αν υπήρχε η ζήτηση για "πράσινα προϊόντα" τα οποία παράγονται με κανόνες σεβασμού των παραγωγών και των συνθηκών εργασίας τους, τότε οι εταιρίες θα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν το ρεύμα, όπως υποστηρίζουν άλλοι υπεύθυνοι εταιριών.
Ο ρόλος μας ως καταναλωτές είναι καταλυτικός για τη βελτίωση της κατάστασης των παραγωγών. Αγοράζοντας απευθείας από αγρότες σε καλύτερες τιμές, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των συνεταιρισμών και των καταστημάτων τους, καταναλώνουμε πιο υγιεινά προϊόντα, στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Πολλές οργανώσεις καταναλωτών, εταιρίες και συνεταιρισμοί προωθούν την παραπάνω ιδέα με το όνομα Fair Trade (δίκαιο εμπόριο).
Δυστυχώς δεν βρήκα κάποια οργάνωση η οποία να προωθεί την ιδέα στην Ελλάδα. Τo INKA δεν έχει καμία αναφορά. Αν και δεν έχουμε αναπτυγμένη την καταναλωτική ευαισθησία, νομίζω, ότι και εδώ, μπορεί να αρχίσει να κινείται κάτι.
Διαβάστε περισσότερα στο:
Sustainable Harvest
Εισαγωγείς πράσινου καφέ από φάρμες παραγωγής οργανικού καφέ και δίκαιου εμπορίου. Με πλήθος πληροφοριών για τον οργανικό καφέ, στα αγγλικά.
Η οργάνωση του Fair Trade στη Μεγάλη Βρετανία
Ινστιτούτο Καταναλωτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου