Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2006

Όχι άλλες αρχιτεκτονικές γλυκατζούρες για τη Θεσαλονίκη

Ο ανασχεδιασμός της πόλης της Θεσσαλονίκης απαιτεί αρχιτέκτονες και μηχανικούς ριζοσπάστες, με φαντασία, με θέληση για κατεδάφιση εκ θεμελίων της κατεστημένης βλαχομπαρόκ γκλαμουριάς. Με διαολεμένο τσαμπουκά να απαιτήσουν την εκπαραθύρωση «ατσαλάκωτων» νοοτροπιών.



Και τα γράφω με αφορμή συνέντευξη νεαρής αρχιτεκτόνισσας της πόλης η οποία περιγράφεται από τη δημοσιογράφο ως «αριχιτέκτων με δυναμικό παρών στα πράγματα της πόλης».

Βαρέθηκα να διαβάζω αρχιτεκτονικές γλυκατζούρες για τη Θεσαλονίκη στα ένθετα αθηνέζικων μεγαλο-εφημερίδων από γόνους μεγαλοεοικογενειών, κληρονόμους ονομάτων και γραφείων.



Αυτές οι «αλληλεπιθέσεις στρωμάτων Ιστορίας», οι «κρυμμένοι θησαυροί της πόλης», μια γοητεία του χθες σε σέπια που χυλώνει με προβλέψεις και «όνειρα και επιθυμίες χρηστών», μου γυρίζουν τα έντερα.

«Καθοριστικός παράγων για την εξέλιξη των πόλεων είναι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Τώρα πια η φυσική παρουσία του ανθρώπου δεν είναι απαραίτητη για τις δραστηριότητές του. Μπορεί να υπάρξει ηλεκτρονικά ανά πάσα στιγμή, οπότε αυτό αλλάζει εντελώς τη σχέση του με το χώρο», εξηγεί η φέρελπις αρχιτεκτόνισσα.

Λογικό. Όταν δε έχεις μοιραστεί μια μπύρα με τον εργάτη στο γιαπί της πολυκατοικίας τα σχέδια της οποίας έχεις εκπονίσει, όταν οι διαδρομές σου είναι Πανόραμα - κέντρο της πόλης με το τρίτο, μικρό αυτοκίνητο της οικογένειας, τότε η μυρωδιά του μπετόν, η ψυχράδα του μετάλλου γίνονται η φυσική σου προέκταση.

Αγαπητή αρχιτεκτόνισσα και λοιποί μηχανικοί: σε αυτήν την πόλη οι άνθρωποι έχουν ανάγκες που κραυγάζουν. Αφήστε τα κυριλέ σαλιαρίσματα. Χρειάζονται στρώματα και στρώματα καθισμένης σκόνης στο πρόσωπο από τον γκασμά που θα ρίξετε σε ιδέες και νοοτροπίες αυτής της πόλης αν θέλετε να αφήσετε το όνομά σας στις μνήμες των επερχόμενων γενεών.

Επίσης:

3 σχόλια:

Dark Angel είπε...

Μπράβο ρε Θοδωρή! Ετσι σε θέλω...πάνω τους ρε στο κάθε νεο-μποεμ αρχιτέκτ με την κληρονομημένη καριέρα που όταν πετούσαμε κοκα κόλες στον σηκουάνα αυτοί λιαζόταν στη σανς ελιζέ..

χα χα χα κάτσε να κάνω ένα ποστ...

φιλιά

Anastasia Konstantakatou είπε...

Ναι γιατι προφανώς είμαστε για φανφάρες και αρώματα τη στιγμή που εθελοτυφλούμε στα ουσιαστικά προβληματα. Είχα κατέβει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιου στην Αθήνα, εποχή εξεετάσεων για τους φοιτητές να σημειώσω, αλλά ήταν κλειστή ενόψει "ανακαινήσεως" για τους τότε επίκειμενους Ολυμπιακούς. Φοιτήτές: ποιοι;

άσκεπος είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο!
Μάθανε ότι...., πλακώσανε και οι βλάχοι.
Και μία απορία:
Όσο για την αρχιτεκτόνισσα, είναι η ίδια που ασχολείται με την απορόφηση κοινοτικών κονδυλίων, τη διοργάνωση ημερίδων για τη βόρεια ήπειρο (δε θα πω τπτ άλλο), την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ χρωστάει δύο χρόνων ενοίκια και δεν κολλάει ένσημα στους εργαζόμενούς της;