Παρασκευή, Μαρτίου 17, 2006

Μετανάστες: απαραίτητη η ... ελληνομάθεια!

Της ελληνικής παιδείας μετέχοντες... Ε, αυτό σκεφτήκανε και στο υπουργείο Εσωτερικών και αποφάσισαν ότι οι μετανάστες θα δίνουν εξετάσεις για να αποκτήσουν επί μακρόν διαμένοντος άδεια.

Αντιγράφω από τα ΝΕΑ: "Οι μετανάστες θα καθήσουν υποχρεωτικά στα θρανία για να παρακολουθήσουν 100 ώρες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και άλλες 25 ώρες για μαθήματα... ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού!

Το προσόν της... ελληνομάθειας αναφέρεται ως προϋπόθεση στο προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τη διαδικασία χορήγησης άδειας επί μακρόν διαμένοντος. Έτσι, οι μετανάστες απαιτείται να διαθέτουν αντίστοιχο πιστοποιητικό από τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων του υπουργείου Παιδείας."

Ασχολίαστο...

7 σχόλια:

vasvoe είπε...

Πολύ σωστό το βρίσκω. Και βασικά για του ξένους είναι ένα συν. Πώς αλλιώς να βρουν δουλειά, να κάνουν κύκλο γνωριμιών κτλ χωρίς να ξέρουν την τοπική γλώσσα;

Ελπίζω τα μαθήματα να γίνονται σοβαρά και όχι τύπου χαβαλέ, να υπάρχει κάποιο αξιοκρατικό τεστ. Και βέβαια να είανι προσιτές οι τιμές τους!!

. είπε...

βας μέχρι σ ένα σημείο συμφωνώ, αλλά όσον αφορά τα περί πολιτισμού και ιστορίας.. χμμμ μου μυρίζει με το ζόρι εξελληνισμός

. είπε...

λοιπόν μόλις διάβασα και κάποια πράγματα παραπάνω....

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ είναι το κόστος για την έκδοση της άδειας. H «ταρίφα» των 900 ευρώ για την αίτηση καταβάλλεται, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα των αλλοδαπών και δεν επιστρέφεται σε περίπτωση απόρριψής του.


Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός πως το Διάταγμα εξαιρεί από τη δυνατότητα ένταξης στο καθεστώς των «επί μακρόν διαμενόντων» τους πρόσφυγες, όσους έχουν λάβει άδεια διαμονής για λόγους προσωρινής προστασίας, ακόμη και τα θύματα σωματεμπορίας!

ξανα χμμμμ λοιπόν

vasvoe είπε...

το σκέφτηκαν πολύ δλδ...

λένε από πού θα τα πάρουμε από πού θα τα πάρουμε...

valentin είπε...

Το μέτρο είναι καθαρά ρατσιστικό. Το να ξέρεις την τοπική γλώσσα είναι χρήσιμο. Αλλά να είναι αυτό προϋπόθεση για να έχεις στοιχειώδη δικαιώματα, όπως να μην μπορεί ο κάθε μπάτσος να σε στείλει πακέτο στα σύνορα, είναι καθαρά ρατσιστικό. Μάλιστα ζητάει (δείτε στα Νέα που παραπέμπει ο Θοδωρής) 4ου επιπέδου γνώση, δηλαδή να τα ξέρεις τέλεια ελληνικά.

Η προϋπόθεση της εκμάθησης της τοπικής γλώσσας για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των μεταναστών έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις ΗΠΑ ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τη vasvoe ότι το να μιλάς τη γλώσσα του τόπου που διαμένεις είναι κάτι το λογικό. Γιατί αν δεν τη μιλάς [και καλά] έχεις τρεχάματα [τράβα να εξηγήσεις στον ΟΤΕ το πρόβλημα της τηλεφωνικής σου σύνδεσης].

Από την άλλη, η λίστα με τις εξαιρέσεις της Μαριλίνας πρέπει να έχει να κάνει με άλλα πράγματα, πχ Συνθήκες κλπ σε Διεθνές επίπεδο για προστασία όσων ζητάνε πολιτικό άσυλο κλπ. Εκεί [δυστυχώς ή ευτυχώς] δεν υπάρχει συνήθως η ιδέα της μονιμότητας. Θεωρείται ότι το άσυλο δίνεται μέχρι να μη χρειάζεται το άτομο προστασία και να μπορεί να επιστρέψει σπίτι του [νομίζω, αν το ίδιο το θέλει]. Βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος.

Όσο για το κόστος, αυτό προτιμώ να το αφήσω ασχολίαστο. Όπως και για το γεγονός του ότι πρέπει να μάθουν ελληνική ιστορία [αν και το θεωρώ χρήσιμο, για να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι από που 'ερχόμαστε' όταν τους μιλάμε]

vasvoe είπε...

τα μαθήματα ελληνομάθειας, είναι όλα κι όλα 25 ώρες. δεν θα χρειαστεί να μάθουν και την ιστορία του ελληνικού έθνους απέξω :Ρ

καλό είανι να μάθουν πώς λειτουργεί το πολίτευμα, οι εκλογές, μια περίληψη ιστορίας. τί άλλο να χωρέσει σε 25 διδακτικές ώρες;

όσο για τα ελληνικά γιατί αν μην τα μιλάνε και τέλεια στο κάτω κάτω; κι όσοι είμαστε εξωτερικό για να βρούμε οποιαδήποτε δουλειά εκτός οικοδομής άψογα πρέπει να μιλάμε τα γερμανικά, γαλλικά κτλ