Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2006

Η βία δενείναι προσωπικό, είναι πολιτικό

Αντιγράφω το κείμενο από το email που πήρα από το Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, στο www.enow.gr. Επειδή συμφωνώ απόλυτα ότι...

...Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ- ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι κάθε μέρα είναι Ημέρα Κατά της Βίας, το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης- Ελλάδος, καλεί την πολιτεία να στηρίξει τα άτομα που η ζωή τους και η προσωπική τους εξέλιξη βιάζονται από χτυπήματα, προσβολές και απειλές σε καθημερινή βάση.

Καλούμε την πολιτεία να θεσπίσει νομικό καθεστώς αναγνώρισης των εγκλημάτων που τελούνται μέσα στην οικογένεια και την συμβίωση, για να μπορέσει η οικογένεια να είναι ο ασφαλής χώρος ανάπτυξης των ενηλίκων και των ανηλίκων που όλοι χρειαζόμαστε.

Οι ελλείψεις σε νομοθεσία και θεσμούς υποχρεώνουν σήμερα χιλιάδες γυναίκες και παιδιά κατά κύριο λόγο, αλλά και άνδρες, όλων των ηλικιών και των τάξεων, να βιώνουν απαράδεκτες συνθήκες επιβίωσης.

Τα θύματα σιωπούν. Μόνο μερικά τολμούν να επικοινωνούν και οι 3.200 περιπτώσεις που διαχειρίστηκε και κατέγραψε η Γραμμή ΣΟΣ αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφισβήτηση το μέγεθος του προβλήματος.

Χρειαζόμαστε: Πρόληψη της βίας μέσα από την εκπαίδευση. Θεραπεία του βίαιου θύτη.

Χρειαζόμαστε: Περιοδική και συνεχή επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με θύματα και θύτες, όπως, δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, αστυνομικών, κοινωνικών λειτουργών, γιατρών, εκπαιδευτικών.

Χρειαζόμαστε: Νομοθεσία άμεσης απομάκρυνσης του δράστη και φροντίδας, νομικής ψυχολογικής και κοινωνικής του θύματος. Θεσμό στελεχωμένο κατάλληλα, όπως αυτόν του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

Σήμερα, το ΔΓΕ στηρίζει τα θύματα βίας με τις Γραμμές ΣΟΣ, τον Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών και παιδιών τους και το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης κι Επαγγελματικής Επανένταξης.

Ευχαριστούμε όλους όσους με την προσωπική τους προσφορά εθελοντικής εργασίας, οικονομική στήριξη, πολιτική και κοινωνική συμπαράσταση, έκαναν δυνατή την λειτουργία των δομών μας.

Περισσότερα στο www.enow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: