Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2005

Πλαστά email από δήθεν τράπεζες

Τώρα για ποιον, ακριβώς, λόγο ο υπεύθυνος ασφαλείας του συστήματος της Εμπορικής Τράπεζας θα επέλεγε να σου στείλει μήνυμα στα αγγλικά δεν το γνωρίζω. Συνεργάζομαι με την Εμπορική εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης χρησιμοποιώ την υπηρεσία Web banking, άρα γνωρίζω τη φάτσα του σχετικού site.

Αν είσαι ανυποψίαστος, ακόμη κι αν δεν είχες ακούσει ή και διαβάσει τίποτα στα ΜΜΕ και πάλι, ωστόσο, έπρεπε να ψιλιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά, αν λάμβανες το παρακάτω email. Εξάλλου είναι βασικός κανόνας: δεν δίνεις αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και άλλα "ευαίσθητα" δεδομένα αν δεν είσαι σίγουρος -η για την αυθεντικότητα του site ή και του μηνύματος.

Ακολουθεί το μήνυμα, όπως το βρήκα να στρογγυλοκάθεται στο mailbox περιμένοντας να χάψω την παραμύθα. Πρόσεξε την email διεύθυνσή τους: securesupport@emporiki.gr. Φαίνεται, αλλά δεν είναι αθώα.

Θέμα: Emporiki Bank Security System
Από: "EmporikiBank Support"
Ημερομηνία: Τετ, Νοέμβριος 2, 2005 10:15 am
Προς: "Goutas"


Dear Emporiki Customer,

In line with the state policy aimed at elimination of frequent online-banking
fraudulent operations in our country, we are committed to apply certain protection
measures, which imply overall checking of all online-accounts to reveal the
overnight accounts, used by criminals as a money laundry instrument. Therefore we
strongly recommend our customers to fill out the Account Confirmation Form in our
official site.

Important: Should you fail to enter your account in the Form before 27.11.05, we'll
be forced to freeze it until all its records are checked. This check is valid both
for personal and corporate clients.

FILL OUT THE FORM
http://www.secureonlineemporiki.com

We are sorry for the inconveniences caused by these measures and looking forward to
your understanding and support.


Best regards,
Emporiki Bank
Security Service


Ακολούθησα το link από περιέργεια και προσγειώθηκα σε μια πανομοιότυπη ιστοσελίδα με την αυθεντική της υπηρεσίας Web banking της Εμπορικής Τράπεζας.

Στο κανονικό site της Εμπορικής τρέχει ένα pop-up παράθυρο μόλις συνδεθείς με την υπηρεσία Web banking. Μπράβο στα παλικάρια και αντιγράφω το μήνυμα:

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Σας ενημερώνουμε ότι κυκλοφορούν πλαστά ηλεκτρονικά μηνύματα (email) σε κατόχους email, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα πελάτες τραπεζών.

Τα πλαστά email φέρουν λογότυπα γνωστών τραπεζών, ανάμεσά τους και της Emporiki Bank, και σας ζητούν να μεταβείτε σε ψευδείς σελίδες που προσομοιάζουν με αυτές της Τράπεζας.

Αγνοήστε οποιοδήποτε τέτοιο email και επικοινωνήστε μαζί μας στο 801 11 98000 ή στο 210 6505000.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για όλα τα μέτρα ασφάλειας εδώ.

Προστατέψτε όλους τους κωδικούς σας (e.Banking, PhoneBanking, ΑΤΜ) και μην τους αποκαλύπτετε σε κανένα.

Όλες οι συναλλαγές μέσω e.Banking ελέγχονται διεξοδικά και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Από το site της Alpha αντιγράφω τις σχετικές οδηγίες προς το κοινό, οι οποίες θα έπρεπε, μέρες που είναι, να βρίσκονται στην πρώτη σελίδα:

Μην απαντάτε σε e-mail που σας ζητούν στοιχεία των λογαριασμών ή των κωδικών σας
- Η Alpha Bank δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο (τηλεφωνικώς ή μέσω e-mail) τους κωδικούς σας στο Alpha Web Banking. Είναι προσωπικοί και δεν πρέπει να τους αποκαλύπτετε σε κανένα.
- Μην απαντάτε σε e-mail που φαίνεται πως προέρχονται από την Alpha Bank και σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας στο Alpha Web Banking. Προέρχονται από πρόσωπα που προσπαθούν να υποκλέψουν τους κωδικούς σας και να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.
- Μην ακολουθείτε συνδέσμους (links) που περιέχονται σε e-mail ή σε ιστοσελίδες τρίτων και σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που σας ζητούν να συμπληρώσετε στοιχεία των λογαριασμών, των καρτών ή των κωδικών σας.
- Προωθήστε οποιοδήποτε παρόμοιο «ύποπτο» e-mail στην Τράπεζα στη διεύθυνση alphawebbanking@alpha.gr και στη συνέχεια διαγράψτε το από το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.


Εσύ εκεί έξω πρόσεχε. Υπάρχουν και κακόφημοι δρόμοι...