Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2005

Κλείνει ο FLASH;

Ένα από τα πλέον αξιόλογα ΜΜΕ, κατά τη γνώμη μου, στην Ελλάδα, ο ραδιοσταθμός FLASH, οδεύει προς ένα τέλος. Μετά από ένα πολυπαθές ταξίδι στον άναρχο πέλαγος της αγοράς ελληνικών ΜΜΕ, με "καπετάνιο" που δεν απέδιδε όσα έπρεπε να αποδίδει στους εργαζόμενους.

Γράφει σχετικά και ο Ναυτίλος στο OPEN. Οι εκπρόσωποι του αόρατου χεριού της αγοράς, στο E-rooster, έχουν, ως συνήθως, διαφορετική άποψη. Διάβασε και από το flash.gr με τίτλο: Τώρα ...πωλείται ο Flash96. και ο flash.gr.

Ναι μεν ένας ραδιοφωνικός σταθμός είναι μια επιχείρηση και σαφώς δεν είναι δυνατό να λειτουργεί αν δεν είναι κερδοφόρα, ωστόσο καλό είναι να ξετυλίγεις το νήμα και να εντοπίζεις τους λόγους για τους οποίους μια διοίκηση δεν πληρώνει τους εργαζόμενούς της, γιατί ο ιδιοκτήτης της δεν εμφανίζεται όταν καλείται να λογοδοτήσει από το αρμόδιο όργανο της Πολιτείας.

Και ύστερα, αυτή η ρημάδα ενημέρωση μπορεί να μετατράπηκε από "αγαθό" σε "προϊόν". Ωστόσο και αυτό έχει τους δικούς του κανόνες "συντήρησης" και "κατανάλωσης". Κι όταν στην εποχή της "ελεύθερης ραδιοφωνίας" δημιουργείς ως Πολιτεία τις συνθήκες για το πασάρισμα ληγμένων στον κόσμο, ε τότε, φέρεις ευθύνες. Κι οφείλεις να επέμβεις.

Ξετύλιξε μόνο σου το κουβάρι και από όσους δουλεύουν στο χώρο των ΜΜΕ, ο οποίος κάθε άλλο παρά λαμπερός και γκλαμουράτος είναι για τη συντριπτική πλειοψηφία. Από το socialforum.gr.

3 σχόλια:

Oneiros είπε...

Συμφωνώ με όσα γράφεις, και θέλω να προσθέσω τα εξής:

Η διαπλοκή και η φίμωση είναι το βασικό θέμα εδώ, και οι σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις (πχ. ψυχολογικός πόλεμος στους εργαζόμενους) που προηγήθηκαν προκειμένου να οδηγηθεί ο σταθμός σε κλείσιμο, για τις οποίες εθελοτυφλούν οι οπαδοί της αγοραίας ενημέρωσης. Ευθύνες για την σημερινή κατάντια των ΜΜΕ και το φαινόμενο "ελεύθερη ραδιοφωνία" (σήμερα Flash, παλιότερα Παρατηρητής, Planet, Sky και New Channel) φέρουν όλα τα κόμματα, κυρίως δε η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση.

Όσο για τους θιασώτες της στυγνής αποτίμησης της ενημέρωσης με κριτήρια της αγοράς, και τα σαθρά επιχειρήματα που προτάσσουν αυτές τις μέρες, ένα έχω να πω: οι μη συνδρομητικές υπηρεσίες, στη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και το internet, είναι εξ' ορισμού προβληματικές όσον αφορά την κερδοφορία, και από την απαρχή της "ελεύθερης ραδιοφωνίας", τα περισσότερα μη-έντυπα ενημερωτικά μέσα λειτουργούν με ζημίες. Αν θέλουμε η εξυγείανση -που είναι απαραίτητη- να γίνει αποκλειστικά και μόνο βάσει των κανόνων της αγοράς, αντί του κώδικα δεοντολογίας, ας τα κλείσουμε ΟΛΑ τα ραδιόφωνα και τα κανάλια, να καθαρίσει το τοπίο. Clean slate. Με τις τωρινές συνθήκες ημιπαρανομίας, εξ' άλλου -που βολεύουν κάθε κυβέρνηση- κινδυνεύει και η υγεία μας (περίπτωση κεραιών Χορτιάτη).

Δεν είμαι τακτικός ακροατής ούτε του Flash, ούτε και κανενός ραδιοσταθμού, όπως δεν είμαι και τηλεθεατής πέρα από εξαιρέσεις. Όμως η Θεσσαλονίκη εδώ και μερικά χρόνια (από την εποχή του Παρατηρητή) δεν έχει ενημερωτικό ραδιόφωνο, και ο Flash κάλυπτε ένα σημαντικό κενό με αρκετά ποιοτικό πρόγραμμα, ειδικά τον τελευταίο καιρό που λάκισαν τα μεγάλα ονόματα. Η συγκίνηση που μας προκάλεσε η ανθρώπινη ανταπόκριση στο κάλεσμα των εργαζομένων του σταθμού ήταν φυσιολογική' όταν έχεις ζήσει το θάνατο του πραγματικού ελεύθερου ραδιοφώνου, τέτοια σκιρτήματα κοινωνικής αλληλεγγύης προς του ανθρώπους τους μέσου -τη στιγμή που σε άλλα μέτωπα δεν κινείται φύλλο- σου δίνουν ελπίδες για το μέλλον του. Θεωρώ κατάπτυστους λοιπόν όσους την χλευάζουν.

Δυστυχώς, ο μέσος πολίτης που δεν έχει πρόσβαση στα παρασκήνια της ενημέρωσης δε μπορεί να ξετυλίξει μόνος του το κουβάρι των ΜΜΕ, όταν μάλιστα έχει να αποκωδικοποιήσει την ξύλινη γλώσσα που έχει επικρατήσει στα μέσα και να αντιπαρέλθει στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση αυτού του επικίνδυνου μορφώματος που λέγεται infotainment. Ίσως οι ποιότητες που βγαίνουν αυτές τις μέρες από τη συχνότητα του Flash (ανοιχτός, ανθρώπινος λόγος, επαγγελματισμός και αλληλεγγύη) να γεννήσουν ένα νέο δημοσιογραφικό ήθος.
Αλλιώς, καλύτερα να περιμένουμε την έλευση του Googlezon.

S G είπε...

"Δυστυχώς, ο μέσος πολίτης που δεν έχει πρόσβαση στα παρασκήνια της ενημέρωσης δε μπορεί να ξετυλίξει μόνος του το κουβάρι των ΜΜΕ"

χρειαζομαστε ειδικη εκπαιδευση και γνωσεις για να ακουσουμε τα ΜΜΕ, που υποτιθεται οτι υπαρχουν για την ενημερωση μας? Ποιος ειναι πιο αρμοδιος απο τον οποιονδηποτε πολιτη για να κρινει τα ΜΜΕ μας? Εσυ μηπως? Το ΕΣΡ? Το Ανωτατο Σοβιετ Τηλεοπτικης Ψυχαγωγιας? Ο μεγαλος αδερφος?

"Ευθύνες για την σημερινή κατάντια των ΜΜΕ και το φαινόμενο "ελεύθερη ραδιοφωνία" [...] φέρουν όλα τα κόμματα, κυρίως δε η προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση."

εχεις δει στο Αμαν (ή κομφουζιο λεγοταν τοτε?) την συνεντευξη Ιωαννιδη που ελεγε: Φταινε ολοι! Οι διαιτητες, το γηπεδο, το παρκε, οι μπασκετες...

"οι μη συνδρομητικές υπηρεσίες, στη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και το internet, είναι εξ' ορισμού προβληματικές όσον αφορά την κερδοφορία, και από την απαρχή της "ελεύθερης ραδιοφωνίας", τα περισσότερα μη-έντυπα ενημερωτικά μέσα λειτουργούν με ζημίες."

θα εχεις σιγουρα καποια στοιχεια για αυτο, ε? (μιλαμε προφανως πανευρωπαϊκα. Στην Ελλαδα ειπα ηδη οτι παιζει τρομερη διαφθορα και γιαυτο εχουμε τοσα καναλια).

"Θεωρώ κατάπτυστους λοιπόν όσους την χλευάζουν."

την επομενη φορα ισως θα επρεπε να φτυνεις στα ισα αυτους που θες να φτυσεις, αντι να γκρινιαζεις σε ξενους αχυρωνες...

Oneiros είπε...

χρειαζομαστε ειδικη εκπαιδευση και γνωσεις για να ακουσουμε τα ΜΜΕ, που υποτιθεται οτι υπαρχουν για την ενημερωση μας? Ποιος ειναι πιο αρμοδιος απο τον οποιονδηποτε πολιτη για να κρινει τα ΜΜΕ μας? Εσυ μηπως? Το ΕΣΡ? Το Ανωτατο Σοβιετ Τηλεοπτικης Ψυχαγωγιας? Ο μεγαλος αδερφος?
Ότι θέλεις διαβάζεις S G, όπως πάντα. Αν το ξαναδιαβάσεις αφού σκουπίσεις τους αφρούς από το στόμα σου, ίσως καταλάβεις ότι, απαντώντας στο Θοδωρή, εννοούσα πως ο μέσος πολίτης δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της ενημέρωσης (εκδοτικά συγκροτήματα), κι όχι ότι είναι αμόρφωτος κι ανίκανος να βγάλει συμπεράσματα. Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ μόνο το Θέμα έχω δει να γράφει ανοικτά για τις αντιπαλότητες των εκδοτών (αφιέρωμα MEGA), τα δάνειά τους, τις σχέσεις των συγκροτημάτων τους με κυβερνητικά στελέχη και των δύο μεγάλων παρατάξεων, κι αυτό στις πρώτες μέρες του όταν ήταν στο απυρόβλητο και προσπαθούσε να τραβήξει τον κόσμο.

εχεις δει στο Αμαν (ή κομφουζιο λεγοταν τοτε?) την συνεντευξη Ιωαννιδη που ελεγε: Φταινε ολοι! Οι διαιτητες, το γηπεδο, το παρκε, οι μπασκετες...
Δε νομίζω να υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Σημίτη στο γιγάντωμα του Κόκκαλη. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει διαπλοκή με την τωρινή κυβέρνηση (έχω να πουλήσω μια γέφυρα σ' όποιον το πιστεύει αυτό), δεν μπορεί αυτή να κάνει την πάπια, ενισχύοντας το "they weren't good enough; it's just business" τροπάρι του Μάνου, προσφέροντας στους εργαζόμενους ..επανεκπαίδευση. Όσο για τα άλλα κόμματα, δε θυμάμαι όλα αυτά τα χρόνια να κατήγγειλε κανένα τους ανοικτά με στοιχεία την δράση του, κυκλοφορεί μάλιστα μια φήμη ότι ο Κόκκαλης έχει προσφέρει σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις στο ΚΚΕ. Θυμάμαι μόνο το ένθετο βιβλιαράκι της Ελευθεροτυπίας με την έρευνα για το παρελθόν του, όταν η εφημερίδα ζητούσε την παραπομπή του. Στο θέμα του Κόκκαλη, όλοι κάνουν μώκο (ομοιοκαταληξία είναι, κι όμως).

θα εχεις σιγουρα καποια στοιχεια για αυτο, ε? (μιλαμε προφανως πανευρωπαϊκα. Στην Ελλαδα ειπα ηδη οτι παιζει τρομερη διαφθορα και γιαυτο εχουμε τοσα καναλια).
Κι εγώ μιλάω για Ελλάδα, όπου το καθεστώς είναι ..ειδικό (understatement of the year).
Νούμερα αυτή τη στιγμή δεν έχω, αλλά ευελπιστώ ότι θα τα συλλέξουν οι εφημερίδες για μένα τις προσεχείς ημέρες, μετά μάλιστα κι από το ντόρο με τις κεραίες. Αν εσύ είσαι διατεθειμένος να συλλέξεις στοιχεία για το ραδιοφωνικό τοπίο της υπόλοιπης Ευρώπης, θα χαρώ να τα μελετήσω.
(Το "εξ' ορισμού προβληματικές" αναφέρονταν στις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των ΜΜΕ που βασίζονται αποκλειστικά σε έσοδα από τη διαφήμιση.)

την επομενη φορα ισως θα επρεπε να φτυνεις στα ισα αυτους που θες να φτυσεις, αντι να γκρινιαζεις σε ξενους αχυρωνες...
Θα γκρινιάζω όπου θέλω, λογαριασμό θα σου δώσω; Θα χαλαστείς πολύ αν σου πω ότι δεν το έγραψα για σένα
αυτό; Δεν είδα κάπου να χλευάζεις την συμπαράσταση του κόσμου στους εργαζόμενους, κι εξάλλου, μη θεωρείς ότι ασχολούνται όλοι με τα δικά σου και μόνο ανακοινωθέντα.

ΥΓ: Προσπαθώ να αποφεύγω τις γενικεύσεις, αλλά:

Ποιος ειναι πιο αρμοδιος απο τον οποιονδηποτε πολιτη για να κρινει τα ΜΜΕ μας? Εσυ μηπως? Το ΕΣΡ? Το Ανωτατο Σοβιετ Τηλεοπτικης Ψυχαγωγιας? Ο μεγαλος αδερφος?

..that was uncalled for. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν...