Παρασκευή, Νοεμβρίου 03, 2006

Καταλήψεις σχολείων: Σεξιστικά σκίτσα στο FREE του ΔΟΛ

Το FREE είναι ένα περιοδικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, το οποίο απευθύνεται σε νεαρόκοσμο και άρα και μαθητές και μαθήτριες. Στο τεύχος Νοεμβρίου παρουσιάζεται μια αφίσα με μια κοπέλα (ξε)ντυμένη με ποδιά γιαπωνέζας μαθήτριας, με φουσκωμένα και ξεκούμπωτα στήθη, κρατώντας ένα γλειφιτζούρι με υπονοούμενο. Το βάψιμο, η πόζα και το όλο στήσιμο του μοντέλου είναι επιλεγμένα προκλητικό. Στην κορυφή της αφίσας γράφει "Η μασκότ των καταλήψεων".

Στο εσωτερικό των σελίδων του ίδιου περιοδικού υπάρχει ιστορία με σκίτσα η οποία δείχνει συμμετέχοντες (αγόρια και κορίτσι) σε κατάληψη σχολείου να συνουσιάζονται.

Άραγε ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και οι συνεργάτες του περιοδικού δεν αποτελούν, χωρίς να είναι οι μόνοι, ηθικούς αυτουργούς στο βιασμό των μαθητριών και μαθητών μας; Δεν είναι ανάγκη να ψάξουμε πολύ και να ρίξουμε ευθύνες μόνο σε 16χρονους. Έτσι απλά θα τελειώναμε εύκολα.

Οι ευθύνες βαρύνουν όλους που έχουν στα χέρια τους την πληροφορία και άρα την εξουσία να διαμορφώνουν συμπεριφορές και στάσεις.

Αλήθεια πως αισθάνονται οι "κύριοι και οι κυρίες" του τρέντικου-μη-χέσω περιοδικού τώρα που παιδιά σέρνονται σαν κομμάτια κρέας από τις τουαλέτες σχολείων στα τηλεπαράθυρα των μικροαστικών μας σαλονιών; Δίκαιος ο μισθός τους.

Κύριε Λαμπράκη, θα φτιάξετε καμιά σχετική κατάσταση στο Μέγαρο;

4 σχόλια:

Θεριό Ανήμερο είπε...

Σωστός. Μπράβο σου.

. είπε...

το συγκεκριμένο περιοδικό το έπιασα στα χέρια μου πέρσυ. το θεωρώ από τα χειρότερα σκουπίδια.
έχουν πληθύνει τα περιοδικά που θεωρούνται νεανικά και ποικίλης ύλης, ενώ θα επρεπε να είναι πιό ειλικρινείς σε σ΄χεση με τη θεματολογία τους αυτοί που τα διαφημίζουν.
οι μαθητική κοινωνία αποτελέι εδώ και πολύ καιρό το ταρτζετ γκρουπ των παρομοιων περιοδικών.

Ανώνυμος είπε...

Απλώς εισέρχομαι γιά νά δηλώσω κι εγώ ότι διαβάζω ένα ακόμα πολύ εύστοχο άρθρο τού Θοδωρή,όπως καί οτι συμφωνώ απόλυτα γιά τό εν λόγω "έντυπο" μέ τήν Μαριλίνα.

Θεριό Ανήμερο είπε...

Και να προσθέσω παρεπιπτόντως ότι το άρθρο αυτό έπαιξε πρωτοσέλιδο στον Αγγελιοχώρο (free press εφημερίδα αγγελιών της Θεσσαλονίκης) του Σαββάτου.