Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Ψόφιο και ναφθαλίνη στην εκπαίδευση

Η Παιδεία, ως άλλη Ιφιγένεια, στο βωμό των επικοινωνιακών εντυπώσεων, το λοιπόν. Και από τους συνδικαλιστές, φοβάμαι, και από την κυβέρνηση, σίγουρα. Στον μπαλτά τα σώματα και τα μυαλά των λειτουργών και των μαθητών. Είμαι πλέον πεισμένος ότι ουδείς δίνει δεκάρα τσακιστή για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα σχολεία μας. Όλες οι παθογένειες οι οποίες σαφώς και δεν προέκυψαν χθες, αλλά ζυμώθηκαν και φούσκωσαν από δεκαετίες, τώρα αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα.

"Στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου χαρακτηρίζουν την Παιδεία προνομιακό πεδίο για να κάνει μεταρρυθμίσεις μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, αφού αυτές έχουν μεγάλη απήχηση στους ψηφοφόρους της. Επικαλούνται μάλιστα και μελέτες που δείχνουν πως μια κυβέρνηση κερδίζει πιο εύκολα εκλογές με ανοικτό μέτωπο στην Παιδεία από ό,τι σε άλλα θέματα που θίγουν την οικονομική κατάσταση του πολίτη, όπως π.χ. το Ασφαλιστικό. Θεωρούν επίσης πως η άτακτη υποχώρηση απέναντι στις καταλήψεις το καλοκαίρι, αν και ήταν επιβεβλημένη, ζημίωσε το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Πρωθυπουργού."
Αλλά και...
Ευρύτερο μέτωπο σχεδιάζουν οι εκπαιδευτικοί μετά τις δημοτικές εκλογές, ώστε μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητές, με απεργίες και καταλήψεις, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στην Εκπαίδευση.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν αρχίσει καταλήψεις σε ορισμένα σχολεία, ενώ οι μαθητές συντονίζονται και δεν είναι απίθανο να ξεσπάσουν περισσότερες, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο. Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη βρίσκονται 4 Λύκεια και 2 ΤΕΕ στην Πάτρα, 1 ΤΕΕ και ένα Λύκειο στην Αθήνα και κάποια σχολεία στη Θεσσαλονίκη. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τη βαθμολογική βάση του δέκα, την εγκατάλειψη και το κλείσιμο πολλών ΤΕΕ κ.ά.


Όταν η Παιδεία νοσεί, νοσούμε όλοι. Ως κοινωνία. Για τους πολιτικούς χειρισμούς δεν διστάζω να γράψω ότι βρωμάνε ψόφιο. Για τους αντίστοιχους συνδικαλιστικούς οι οποίοι εμπλέκουν και μαθητές, φοβάμαι ότι οι ναφθαλίνες με έχουνε πνίξει.