Δευτέρα, Οκτωβρίου 09, 2006

Εξαφάνιση Γαλλικής Επανάστασης και "κρυφού σχολειού"

Ενδιαφέρουσα η κριτική ματιά του Βασίλη Κρεμμυδά, ενός από τους αγαπημένους μου ιστορικούς και συγγραφείς, για τα νέα βιβλία Ιστορίας της Β' Γυμνασίου και της Στ' Δημοτικού.
"(...) Το γεγονός Γαλλική Επανάσταση δεν εξετάζεται πουθενά, ούτε με λόγο, ούτε με εικόνα, με τίποτα. Τι συνέβη άραγε; Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός το ξέχασαν οι συγγραφείς; Και αν ναι, την έλλειψη δεν την πρόσεξε η επιτροπή κρίσεως ή κάποιος άλλος;"
και...
"(...) ο κ. Χριστόδουλος πρέπει να ευχαριστήσει όλους τους συγγραφείς σχολικών βιβλίων που δεν γράφουν ότι η επίσημη Εκκλησία ήταν αντίθετη στην Επανάσταση· και όσοι, ελάχιστοι, ανώτεροι κληρικοί έλαβαν μέρος και έπαιξαν σημαντικό ρόλο ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ο Πατριάρχης απειλούσε ότι θα αφορίσει."
Από το βιβλιοδρόμιο του Σαββάτου, " Ακτινογραφία στα πιο πολυσυζητημένα νέα βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου"


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ πού είμαι, είναι άκρως φανατικοί, μ'αυτή την Ιστορία τους. Φαντάζεσαι λοιπόν τα μούτρα που κάνουν όταν, επειδή μ'άρέσει να τους κουρδίζω, τους λέω ότι Γαλλική Επανάσταση δεν έγινε ποτέ!

Γιατί κακά τα ψέματα, ένα πέρασμα της εξουσίας σ'άλλα χέρια ήταν και μαζί, ώριμες πια οι συνθήκες, το πέρασμα από τη φεουδαρχία στην αστική δημοκρατία.

Οσο για το μυθικό σύμβολο, "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα", Σαρκοζύ βοηθούντος, όλο και περισσότερο γίνεται απλώς... σύμβολο!

Λες Θοδωρή, οι συγγραφείς των σχολικών βιβλίων να έχουν τόσο προχωρημένη ανάλυση που να έκριναν για τον ίδιο λόγο το γεγονός, ανάξιο αναφοράς;