Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2006

Παιδεία: επιτελους ξεβράστε την αλήθεια!



"53,3 δισ. ευρώ με αδικημένους Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό από τον νέο προϋπολογισμό. Παρά τις εξαγγελίες για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, αλλά και μετρημένη αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

"Η ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗ λιτότητα πλήττει και την Παιδεία, αφού οι δαπάνες γι' αυτήν, από το 3,1% επί του ΑΕΠ που ήταν φέτος, μειώνονται στο 3,09%, που σημαίνει ότι παραμένει όνειρο το 5%, το οποίο είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και με προσωπική δέσμευση του Κώστα Καραμανλή (15% της δεκαετίας του '60, πού είσαι;)"

Αυτά δεν αρκούν για να βγάλουμε εμείς τους χρόνια περασμένους στο λαιμό μας κρίκους και να αρχίσουμε εκεί να κρεμάμε τις δικές τους υποσχέσεις; Δεν εξοργίζεσαι όταν μια κυβέρνηση εκλεγμένη με τόση ευρεία πλειοψηφία σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα έχει στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης; Όταν αντί επιχειρημάτων, εμπλέκουν στο παιχνίδι των εντυπώσεων αγανακτισμένους γονείς;

Παίζουν σε ένα επικοινωνιακό επίπεδο προκαλώντας με δηλώσεις είτε κυβερνητικών στελεχών, είτε δικών τους ανθρώπων στους μηχανισμούς του κράτους. Επιτέλους, ας ανοίξουμε τα μάτια μας να δούμε την πραγματικότητα.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΧΑ,
Φιλόλογος, αναπληρώτρια καθηγήτρια
«Επτά - εννέα ευρώ την ώρα στους ωρομίσθιους»

«Εργάζομαι ως αναπληρώτρια φιλόλογος τα πέντε τελευταία χρόνια. Έχω τελειώσει το Πανεπιστήμιο από το 1989 και από τότε περιμένω. Με τόσες ελλείψεις στα σχολεία και με μισθούς πείνας. Ο μισθός μου σαν αναπληρώτρια είναι 1.000 ευρώ. Συνάδελφοι που είναι ωρομίσθιοι πληρώνονται με επτά ή εννιά ευρώ την ώρα για 11 ώρες την εβδομάδα».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΜΑΛΑΚΗΣ,
δάσκαλος
«Να έλθει να δει τις συνθήκες στα σχολεία»
Η Παιδεία με ψίχουλα δεν μπορεί να προχωρήσει. Η υπουργός ας έρθει στο σχολείο που εργάζομαι στους Αγίους Αναργύρους. Να δει από κοντά τις συνθήκες. Και για μας και για τα παιδιά. Όταν βρέχει, μαζεύουμε τα νερά από τις τάξεις για να μην πλημμυρίσουν».

ΑΝΤΑ ΒΑΘΗ,
δασκάλα
«Δουλεύουμε με 27 και 30 παιδιά στις τάξεις»
«Τα προβλήματα δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι γονείς. Δουλεύουμε με 27 και 30 παιδιά σε κάθε τάξη. Εργάζομαι 17 χρόνια στην εκπαίδευση. Έχω τελειώσει το Πάντειο και έχω πτυχίο και από ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Προσπαθούμε εμείς οι δάσκαλοι να μορφωθούμε για να προσφέρουμε. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ανταπόκριση από την Πολιτεία».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και το βράδυ των δημοτικών εκλογών θα μετράμε μπλε και πράσινους νομούς, το οποίο σημαίνει ότι η μπλε και πράσινη ελλάδα στηρίζει την μπλε και πράσινη πολιτική στην παιδεία του 3%. Κατά τα άλλα ψηφίζουμε για τα τοπικά προβλήματα. Αν τα παιδιά μας πάνε σε αυτά τα μπαζοσχολεία έχει καμιά σημασία το πως έχουν φτιαχτεί ή όχι τα πεζοδρόμια?