Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2006

Θεσσαλονίκη: εθνικό ανέκδοτο

Από το άρθρο του Γιάννη Μυλόπουλου με τίτλο "Αξιοι της τύχης μας;" στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν το άνοιγμα της κάλπης:
Η τύχη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρα των κατοίκων της. Αν εμείς οι Θεσσαλονικείς δεν αντιδράσουμε στη σημερινή σήψη, ας μην αναζητούμε μετά τους ηθικούς αυτουργούς εκτός των ορίων της πόλης και του νομού μας. Αν δεν απεγκλωβιστούμε από τη σκληρή ομηρεία, στη οποία μας έχουν καταδικάσει, και δεν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της επόμενης Κυριακής, κανένα «αθηνοκεντρικό» κράτος δεν θα φταίει για τη δική μας παρακμή.
Πράγματι, η τύχη της πόλης είναι στα χέρια μας. Και αυτή τη φορά ας δείξουμε ότι δεν αξίζουμε να μας φτύνουν στη μούρη. Δεν αρκούν τα έργα και τα λόγια τους; Η αισθητική του στριγκάτου δεν σε έχει κάνει να ντρέπεσαι ως πολίτης αυτής της πόλης και αυτού του νομού;





Βρίσκω πολύ ελκυστικές και εναλλακτικές τις πρότασεις των Γιάννη Μπουτάρη και Τάσου Κουράκη. Κρίμα που είναι σε διαφορετικά ψηφοδέλτια. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαν να συνυπάρξουν σε μια κοινή πρόταση για την πόλη. Ωστόσο διαβλέπω, ή θέλω να διαβλέπω, μια προοπτική και για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και αναζητά φρεσκάδα ιδεών και προσωπικοτήτων με κοινωνική καταξίωση και προφίλ προσγειωμένο στα μικρά και καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: