Τρίτη, Σεπτεμβρίου 06, 2005

Ο μαύρος Σεπτέμβρης του '55

Πρόκειται για το αφιέρωμα της Αγγέλας Φωτοπούλου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβρη του '55.

Ξεκινώντας από την έκρηξη στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, η δημοσιογράφος περνάει στη "νύχτα των κρυστάλλων" από πλευράς Τούρκων με στόχο τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Επίσης παρατίθενται σχετικά σχόλια από τον τουρκικό και ελληνικό τύπο της εποχής.

Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής θα διαβάσεις σχετικό ρεπορτάζ του Αλ. Παπαχελά με τίτλο "Πώς στήθηκε το μεγάλο πογκρόμ του Ελληνισμού - Οι ραδιουργίες των Αγγλων, η ανάμειξη του κυπριακού και οι σκηνές απίστευτης αγριότητας" με αποκαλυπτικά αποσπάσματα από την απόρρητη έκθεση του τότε προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βύρωνα Θεοδωρόπουλου.

Στην ίδια έκδοση θα βρεις και το ρεπορτάζ του Α. Κούρκουλα για τα "Νέα στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του στρατηγού Φαχρί Τσοκέρ" από το βιβλίο της ιστορικού Ντιλέκ Γκιουβέν με σημαντικά ντοκουμέντα για τα γεγονότα του 1955 στην Πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: