Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21, 2005

Συνέδριο για τη "δημοσιογραφία των πολιτών"

Το Ohmynews.com, η μεγαλύτερη πηγή ειδήσεων από πολίτες είναι δημιούργημα του Κορεάτη Oh Yeon Ho. Ιδρύθηκε το 2000 και οι 37.000 συμμετέχοντες στην συγγραφή των άρθρων τού χαρίζουν την παγκόσμια πρωτιά στο είδος του.

Η Ifra, διοργανώνει ένα διήμερο συνάντησης του κόσμου των εκδόσεων και των ΜΜΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα, στο Λονδίνο ο Oh Yeon Ho θα μιλήσει για τη δύναμη της "δημοσιογραφίας των πολιτών".

Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν δείχνουμε να έχουμε καταλάβει, όχι τόσο τις κοσμογονικές αλλαγές, όσο τις μακροπρόσθεσμες συνέπειες του τρόπου μετάδοσης και διαχείρισης της πληροφορίας. Πάρτε για παράδειγμα τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια: Η ροή της πληροφορίας είναι μονόπλευρη. Από αυτά σε εμάς. Στήνουν εκπομπές με τα δικά τους κριτήρια, βασισμένοι σε έρευνες αγοράς για τα γούστα μας. Σταδιακά περνούν τις κυρίαρχες ιδεολογίες, καθώς υπνωτισμένοι καταναλώνουμε αλόγιστα το περιεχόμενό τους. Περιθώρια για ανάδραση; Κανένα.

Τι έρχεται να πετάξει στα μούτρα μας η τεχνολογία; Κανείς δεν απαιτείται πλέον να κατέχει την υποδομή για να εκδώσει, δημοσιεύσει και μεταδώσει τις ιδέες και τις σκέψεις του. Αυτό, από μόνο του, αναποδογυρίζει τον κόσμο τοων παραδοσιακών ΜΜΕ, τα οποία απλά "δεν το πιάνουν".

Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν στα χέρια τους μια πρωτοφανή δύναμη. Μετασχηματίζοντας αυτή σε μοχλό παρατήρησης και επικοινωνίας μπορούμε ως χρήστες να έχουμε τον έλεγχο, να απαιτούμε τη διαφάνεια ως τη νέα αξία.

Τέτοια, συναρπαστικά, πράγματα θα συζητήσουν όλοι εκεί στο Συνεδριακό Κέντρο του BBC, από τις 29 έως τις 30 Σεπτέμβρη, στο Λονδίνο. Αν ο δρόμος σου σε πάει κατά εκεί, μην το χάσεις. Μπες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: