Δευτέρα, Μαΐου 02, 2005

Βιετνάμ, 30 χρόνια μετά

Πρωτομαγιά στο Βιετνάμ. Φεστιβάλ για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την εθνική ενοποίηση. Με μια σημαία 360 τετραγωνικών να ανεμίζει πάνω από την ιστορική γέφυρα του Χιέν Λουόνγκ, εκεί που κάποτε η χώρα κοβόταν στα δυο.

Στα τέλη του Απρίλη του 1975, στρατεύματα του Βόρειου Βιετνάμ εισήλθαν στην Σαϊγκόν. Το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο άφηνε πίσω του την πρεσβεία των Η.Π.Α. Η Σαϊγκόν θα μετονομαζόταν σε Πόλη του Χο Τσι Μιν και η χώρα θα είχε μια διαφορετική θέση στην ιστορία με το όνομα Λαϊκή Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Στις Η.Π.Α. συζητούν για το τέλος του πολέμου που άφησε βαθιά τα σημάδια του, όχι μόνο στους αμερικανούς πολίτες, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι βετεράνοι εκείνου του πολέμου μαζεύτηκαν στην Πόλη του Χο Τσι Μιν για να γιορτάσουν τον τερματισμό του. Μαζί με τους άλλοτε εχθρούς τους. Σε μια φιέστα που θα ζήλευε το ίδιο το Χόλυγουντ.

Με το 40% των Αμερικανών να μην έχει καν γεννηθεί πριν 30 χρόνια, κανείς μικρότερος από τα 45 του δεν έχει κάποια άμεση σχέση με τον πόλεμο των 150 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Γεγονός ωστόσο που δεν καταργεί τους δεσμούς της νέας γενιάς με τους 58000 νεκρούς στρατιώτες. Τους χιλιάδες βετεράνους και Βιετναμέζους στους οποίους διαγνώσθηκαν το τοξικό με την ονομασία Agent Orange και μετά-τραυματικά σύνδρομα. Και τις ενοχές ενός έθνους για το θάνατο 3.000.000 Βιετναμέζων.

Στο Βιετνάμ της δεκαετίας του ’80 υπήρξε έλλειψη ρυζιού. Πολλοί πείνασαν.

Μια βόλτα στα sites με την κατάληξη .vn θα σε πείσει ότι όσα δεν κατάφεραν οι βόβμβες των Αμερικανών, κατάφερε το άνοιγμα της αγοράς και το εμπόριο. Το 2005 οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε αγορές κινητών τηλεφώνων οι οποίες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Από τα 84.000.000 του πληθυσμού το 50% είναι κάτω των 25 ετών. Διόλου παράξενα λοιπόν τα Internet καφέ, οι φορητοί υπολογιστές, τα blogs, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις και τα φιλειρηνικά συνθήματα. Ελπίδες για μια, όσο το δυνατόν αξιοπρεπή και ισότιμη συμμετοχή στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ελέγχει σχεδόν 700 εφημερίδες και 400 περιοδικά. Ο σφιχτός εναγκαλισμός των ΜΜΕ τα καθιστά φερέφωνα και μέσα άσκησης κρατικής προπαγάνδας. Ωστόσο αμερικανοί προοδευτικοί άνθρωποι βοηθούν στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Με εκπαιδευτικά προγράμματα ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας που θα καλύπτουν θέματα κρατικής διαφάνειας και διαπλοκής, οικονομικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, ενσωμάτωση στην παγκόσμια αγορά και διασφάλιση της τοπικής κουλτούρας, υπάρχει ελπίδα για τον συνολικότερο εκδημοκρατισμό της χώρας.

Ο ρόλος των τεχνολογιών επικοινωνίας είναι καταλυτικός. Το δίγλωσσο ειδησεογραφικό website VietnamNet, με περισσότερα από 5.000.000 επισκέψεις την ημέρα είναι ένα καλό παράδειγμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Προς επίρρωση όσων γράφεις αλλά πιο κοντά σε εμάς είναι και το παράδειγμα του καλλιτέχνη που κάποτε τραγουδούσε "στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι ..." και σήμερα βγάζει κοριτσάκια από τις τούρτες και όπως διάβασα πληρώνεται 700000€ για συναυλία σε μεγάλη ασιατική χώρα. Ξέρεις από αυτές με τα επικίνδυνα σίδερα...