Τετάρτη, Μαΐου 04, 2005

Αν δεν είναι αργία..., ε, τότε ας είναι απεργία!

Δύσκολο να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα... Οι δημόσιοι υπάλληλοι διευκολύνονται να απεργήσουν. Οι ιδιωτικοί μυούνται στο «νόμος είναι το δίκιο του υπουργού». Ας τους γυρίσουμε στα ίσια την πλάτη. Ας πάρουμε τον δικό μας, τη δική μας, το παιδί μας για μια βόλτα με διαφορετικό χρώμα και παλμό στο κέντρο της πόλης. Δεν είναι ανάγκη να φωνάξουμε. Η παρουσία μας ίσως κάνει τη διαφορά.

Ενημερώσου για τα εργασιακά σου δικαιώματα. Αναλογίσου τους φόρους που πληρώνεις. Σκέψου πώς μπορείς να μορφώσεις καλύτερα το παιδί σου. Απαίτησε καλύτερα σχολεία, καλύτερους και περισσότερους δασκάλους. Μην ξεχνάς το παιδί της διπλανής πόρτας: έχει και αυτό δικαίωμα στη ζωή, τη μόρφωση. Κάποτε θα γεράσεις. Τότε θα έχεις ανάγκη, πέρα από το χάδι των δικών σου ανθρώπων, μια σύνταξη αξιοπρέπειας. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που να σε σέβεται. Άρχισε να αλλάζεις συνείδηση. Σκέψου, σκέψου, φαντάσου! Και δράσε!

Στα καλέσματα των κομμάτων, των συνδικαλιστικών φορέων κυριαρχεί μια γλώσσα σαν μπαγιάτικο ψάρι. Τι απέγιναν ο ενθουσιασμός και το χρώμα του Κοινωνικού Φόρουμ;. Γιατί κάθε φορά που διαβάζω τα posts με πιάνει ένα «σύγκρυο»;

Θέλω μια προοδευτική παράταξη με φαντασία και όραμα. Για έναν άλλο κόσμο, όπως γράφαμε, που να είναι εφικτός. Που δεν φοβάται τα ανοίγματα στην αγορά, τολμά να συζητήσει και, συγνώμη σύντροφοι, αποδεχθεί τα όσα θετικά έχει το «σύστημα». Γιατί υπάρχουν και τέτοια. Μήπως ήρθε η ώρα να επανα-στοχαστούμε σχετικά με τα παρωχυμένα σχήματα του «προοδευτισμού» σας;

Σύμφωνοι, ο κόσμος αυτός βρωμάει. Αλλά η «εναλλακτική» πρότασή σας δεν μου κάθεται και πολύ προοδευτική. Μάλλον προς τα πίσω μας πάει. Καιρός, επιτέλους, να αντιληφθείτε την σημασία της οικονομίας, όπως παγιώνεται στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας. Στην οποία, ας μην ξεχνούμε, ότι και ανήκουμε και θέλουμε να ανήκουμε. Ότι η εσωστρέφεια και η εξάρτηση είναι ένας θανάσιμος συνδυασμός.

Αυτήν την Ενδεκατο-μαγιά, απολαύστε τη βόλτα σας αγκαλιά με τους αγαπημένους σας. Στο κέντρο της πόλης.

Σσσς…

Σκέψου, χαμογέλασε, δράσε. Ίσως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: