Πέμπτη, Μαΐου 26, 2005

"Συνέντευξη" Καραμανλή στη Washington Post

"Οι Έλληνες ασιθάνονται αρκετά καλά με τον ευατό τους αυτές τις μέρες, ειδικά σε σύγκριση με τους βαλκάνιους γείτονές τους, τις ευρωπαϊκές χώρες στα ανατολικά και βόρεια, καθώς και με τις μουσουλμανικές χώρες στα ανατολικά και νότιά τους".

Πρόκειται για μέρος των "συμπερασμάτων" του δημοσιογράφου Jim Hoagland της Washington Post από πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Bush Junior.

Αξίζει να διαβάσεις ολόκληρο το άρθρο εδώ. Μετά θα μπορείς να συγκρίνεις όσα διαβάσεις με εκείνα που θα ακούσεις από τα ελληνικά ΜΜΕ.

It's More Than Us They Hate, By Jim Hoagland

1 σχόλιο:

Oneiros είπε...

Η απροκάλυπτη (και εν προκειμένω, αβαθής και αβανταδόρικη, από τον Hoagland) χρήση της "pop psychology" στην υπηρεσία του εξωραϊσμού της πολιτικής πάντα μου δίνει στα νεύρα. Αυτό δε σημαίνει ότι ο αρθρογράφος έχει εντελώς άδικο στο βιαστικό ψυχογράφημα των Ελλήνων που επιχειρεί, αλλά είδα πολύ πιό διορατικές ματιές ξένων αρθρογράφων στην ελληνική (όχι μόνο πολιτική) ψυχοσύνθεση κατά τη διάρκεια των Αγώνων (βοηθούσαν φαίνεται τα χρυσά μετάλια, η άδεια Αθήνα και οι βουτιές στα νησιά του Αργοσαρωνικού). Στην ελάχιστη των περιπτώσεων, μπορεί να πει κανείς ότι ο Hoagland είναι ανενημέρωτος και έπεσε θύμα της "διπλωματικής γοητείας" του πρωθυπουργού. Το feelgood κλίμα που προσπαθεί να περάσει στους αναγνώστες του για την Ελλάδα έχει αντιστραφεί από το καλοκαίρι και μετά. Είναι κρίμα, γιατί όντως νιώσαμε έτσι κάποια στιγμή όλοι μας, για να νιώσουμε όμως αμέσως μετά κορόιδα.

Για όποιον αναρωτιέται με το θράσος του Hoagland, που εξηγεί το αντιαμερικανικό μένος "αφ'νών" -που έλεγε κι ο Τραμπάκουλας- με την ήπια φράση "globalization, economic malaise at home and America's fiery assertion of military power abroad", παραλείποντας βολικά την όποια αναφορά στο Abu Ghraib, sto Mazar-i Sharif και στο Guantanamo), ορίστε ένα παλιότερο άρθρο του στο οποίο προτρέπει τον Bush να αγνοήσει τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ προκειμένου να περισώσει το γόητρό του! ("can Bush and Blair leave the decision about Iraq's fate solely in the hands of Hans Blix, a studious, by-the-book Swedish treaty lawyer who failed to detect Saddam Hussein's nuclear program the first time around? Did George W. Bush become president to have that happen? The prospect boggles the mind and chills the blood"). Νομίζω ότι προτιμώ τα δικά μας τσακάλια του κοντυλοφόρου...