Κυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2006

Νόμος 2472/1997, Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Πρωί Δευτέρας και η απάντηση ήρθε από το E-lawyer σχετικά με "Φωτογραφίες βρεφών σε ιστοσελίδες γονέων".

Δεν ξέρω αν ο/η e-lawyer σχολίασε στο baby-blog προκειμένου να μου υποδείξει ότι η δημοσίευση κειμένων και φωτογραφιών του παιδιού μας είναι πράξη εκτός νόμου. Θεωρώ απίθανο το σενάριο να σχολίασε σε λάθος blog.

Αν σκοπός του/της είναι να μας προφυλάξει, να μας συμβουλεύσει ή να μας αποτρέψει από ενέργειες οι οποίες είναι "παράνομες", τότε η παράθεση παραγράφων του νόμου μάλλον δεν μας διαφωτίζει και πολύ.

Και ρωτώ ευθέως: Είναι "παράνομη" η δημοσίευση φωτογραφιών και κειμένων που αφορούν το παιδί μας στο προσωπικό μας blog; Δεν έχουμε το δικαίωμα ως γονείς να αποφασίζουμε για την παραπάνω δημοσίευση; Τότε γιατί γονείς αποφασίζουν και στέλνουν φωτογραφίες των παιδιών τους σε σχετικά περιοδικά και αυτά με τη σειρά τους τις δημοσιεύουν; Πώς συμμετέχουν μωρά σε διαφημίσεις;

Κι ακόμη μια ερώτηση: Σχετίζεται ο σχολιασμός του με το ότι α) μια από τις πλέον συχνές ενεργές με σχόλια αναγνώστριες του baby-blog ήταν και είναι η lili και β) υπήρξε μεταξύ τους μια σκληρή κόντρα με άσχημες εκφράσεις από μέρους του/της e-laywer, σύμφωνα με όσα έχει γράψει η lili;

Ίσως όχι. Απλά διατυπώνω μια απορία.

5 σχόλια:

- είπε...

Νομίζω ότι ειδικά το δοντάκι, αν πονάει, μπορεί να χαρακτηριστεί "ευαίσθητο" προσωπικό δεδομένο :)

Αν σου χτυπήσει την πόρτα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ζητήσει να ξεκρεμάσεις κάθε φωτογραφία του μωρού σας, μπορείς να επικαλεστείς του άρθρο 3 του ν. 2472/1997, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του οποίου:

"Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιείται από φυσικό
πρόσωπο για την άσκηση δραστηριοτήτων αποκλειστικά προσωπικών ή οικιακών". ¶σε που τη συγκατάθεση για λογαριασμό της ανήλικης κόρης σου, για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων της, θα την έδιναν, ούτως ή άλλως, οι ασκούντες τη γονική της μέριμνα, δηλαδή ο πατέρας και η μητέρα της.

Ελπίζω, όμως, ότι ο e-lawyer δεν εννοούσε κάτι τέτοιο.

Lili είπε...

Βρε γιατι ασχολειστε με τον καθε ενα που "ψαχνεται" παρενοχλει και προκαλει για να μην του μεινει το πτυχειο κορνιζα?




ε?
ε?

Ανώνυμος είπε...

Fameστορίτες και Famestorίτισες, γειά σας. Ήρθε η ώρα. Ναι, ένα χρόνο μετά, το μεγάλο Show της ελληνικής τηλεόρασης είναι και πάλι κοντά μας. Η μικρή του Θεόδωρου και της Μάρως μεγάλωσε μέσα στην κοιλιά της μάνας της με τα τραγούδια της Μαριάνθης, της Καλομοίρας, του Περικλή.
Τώρα, μέλος αυτής της κοινωνίας, η μικρή θα ακούει από την τηλεόραση της πλέον τα νέα παιδιά. Θεόδωρε ετοίμασε για την Κυριακή το βράδυ πίτσες. Και όσο για σένα Μάρω, μην τολμήσεις να ξυνήσεις τη μουσούδα σου και να μου το παίξεις κουλτουριάρα γιατί εμείς ξέρουμε τις τραβήξαμε μπροστά στο κουτί μέχρι να γεννήσεις. Α!!! Προτιμώ άμστελ για μπύρα. Εμείς θα φέρουμε τα γλυκά.
Φιλάκια, ο Μπατζανάκης...
(ΥΓ) Η μικρή να μη κοιμηθεί μέχρι να δει το θείο της και το πρώτο τραγούδι βέβαια.
Σας αγαπώ, πάντα.

θοδωρής είπε...

Μπατζανάκ καιρός ήταν να ελαφρύνει και κάποιος την ατμόσφαιρα. Well done και σας περιμένουμε!

X είπε...

hahahaha
telika o vasilakhs exei kanei pollous exthrous ektos apo pousths einai kai trelos
wraia
kai nomiza pws mono egw trelathika(pousths eytyxws dn exw ginei akoma alla pote dn einai arga)