Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2006

Πολυπολιτισμικότητα με το στανιό;

"Τι γνώμη έχετε για τον δυτικό πολιτισμό;", ρώτησαν τον Γκάντι.
"Δεν είναι κακή ιδέα", απάντησε.

"Θα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός σχεδίασης γελοιογραφίας σχετικά με το Ολοκάυτωμα", δήλωσε ο αρχισυντάκητης γελοιογραφίας Farid Mortazavi της ιρανικής εφημερίδας Hamshahri. Η εφημερίδα εκδίδεται στο συντηρητικό δήμο της Τεχεράνης. Αναποδογύρισμα των δεδομένων με πρόσχημα την ελευθερία της έκφρασης, λένε στην Τεχεράνη. Ας δούμε αν οι Δυτικοί εννούν όσα υπερασπίζονται.

Στόχος η κλιμάκωση του αντισημητισμού. Οι Εβραίοι και πάλι στο στόχο...

Μουσουλμάνος κληρικός στη Βρετανία ζητά τη μέγιστη των ποινών για τους γελοιογράφους: το θάνατο. Και 12 Δανοί γελοιογράφοι τέθηκαν υπό 24ωρη προστασία...

Διαφορετικές κουλτούρες και αντιλήψεις περί θρησκείας και εξουσίας. Αλλά και συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για τις χρόνιες ιμπεριαλιστικές πολιτικές των κρατών της Δύσης απέναντι στις χώρες των μουσουλμάνων.

Πρόσθεσε στα παραπάνω και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν από τις Η.Π.Α. λόγω της "ανάπτυξης των πυρηνικών του προγραμμάτων ". Αλήθεια; Ψέμματα; Πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την 11η Σεπτεμβρίου και που παραπλάνησαν με τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ;

Σε δεύτερο πλάνο το κράτος του Ισραήλ δηλώνει επίσης πρόθυμο να επέμβει, ακόμη και μονομερώς, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Αυτό θα πυροδοτήσει μια πετρελαϊκή κρίση άνευ προηγουμένου σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι πρόσφατες εξεγέρσεις των νεαρών του περιθωρίου και κυρίως μουσουλμάνων στη Γαλλία προσθέτουν στον παραπάνω συλλογισμό. Δυτικές κοσμικές δημοκρατίες οι οποίες απαγορεύουν σε μουσουλμάνους πολίτες τις μαντήλες. Στη Γερμανία σχολείο απαγορεύει τη χρήση της τουρκικής κυρίως γλώσσας σε μαθητές ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Στην Ελλάδα πολίτες πακιστανικής καταγωγής απάγονται και ανακρίνονται χωρίς να ανοίγει ρουθούνι.

Μήπως αυτή η εκ των άνω τελικά επιβεβλημένη πολυπολιτισμικότητα δεν περπατάει τελικά; Πως προστατευόμαστε σε εποχές φανατισμού, μισαλλοδοξίας και πολιτιστικού εγωισμού;

Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση...

3 σχόλια:

J95 είπε...

Νομίζω πως η πολυπολυτισμικότητα, με την πρακτική ερμηνεία του όρου (οπότε δε διαφέρει και πολύ από την πολυεθνικότητα), ιστορικά υπήρξε μάλλον ο κανόνας στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτό που δεν επιβάλλεται και τόσο εύκολα είναι πολυπολυτισμικότητα+δυτικές αξίες.

Phantasmak είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Phantasmak είπε...

Επειδή τώρα το είδα. Εγώ απ' όσο έχω δει δεν μπορούν να συνυπάρξουν ολοι αυτοί οι πολιτισμοί σ' ένα μέρος. Τι κοινο έχει π.χ. ο Σαουδάραβας με τον Κινέζο, ο Ευρωπαίος με τον Υεμενέζο; ¶λλα συστήματα επικοινωνίας, απολύτως. Το βλέπω κάθε μέρα στο δρόμο. Δε δίνω πολύ χρόνο ζωής σε τέτοιες κοινωνίες. Το έβλεπα σαν κάτι εξώτικό όταν πρωτοήρθα εδώ αλλά στην πορεία είδα ότι είναι περισσότερο αναγκαστική συνύπαρξη με γκέτο διάσπαρτα στην πόλη παρά ένας αχταρμάς ανθρώπων.

Θέλω να σε παραπέμψω και σ' ένα λινκ που βρήκα μερικούς μήνες πριν.