Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2006

¶ρα, παράνομες και οι φωτογραφίες μαθητών σε sites σχολείων

Σε συνέχεια των όσων έχουν συζητηθεί για τις φωτογραφίες στο goutas.gr/baby-blog, σκέφτηκα ότι και οι φωτογραφίες μαθητών σε sites σχολείων είναι και αυτές παράνομα αναρτημένες, αφού δεν έχει υπάρξει η προηγούμενη συγκατάθεση των κηδεμόνων των παιδιών.

Δηλαδή, προκειμένου σε μια τάξη μαθητών να κατασκευαστεί το site του σχολείου πρέπει να στείλω έγγραφο στους γονείς των μαθητών το οποίο θα υπογράφουν και θα συναινούν για την δημοσίευση των φωτογραφιών των παιδιών τους στο Internet.

Σωστά; Μήπως είναι "τραβηγμένο" ακόμη κι αν είναι νομικά ορθό;

2 σχόλια:

. είπε...

όσο πιό ανεπτυγμένοι γινόμαστε, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να κατοχυρώνουμε και τα απλούστερα πράγματα.

e-Lawyer είπε...

Όχι, δεν είναι καθόλου τραβηγμένο. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ένας φορέας εξουσίασης και όπως κάθε εξουσία πρέπει να τηρεί αυστηρά τη νομιμότητα, προκειμένου να είναι ελέγξιμη.
Δεν μπορεί ένα σχολείο να πάρει μονομερώς την απόφαση να χρησιμοποιήσει προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Καθένας από αυτούς είναι μια χωριστή, αυτοτελής, αυτόνομη προσωπικότητα και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και σκεφτείτε τι διλήμματα και τι διαφορετική μεταχείριση θα ξεκινήσει αν τεθεί το ερώτημα: όποιο παιδάκι θέλει να μπει η φωτό του στην ιστοσελίδα να μας το πει και όποιο θέλει να βγει, να βγει. Είναι ακριβώς αντίστοιχο με την "προαιρετική" αναγραφή του θρησκεύματος στην ταυτότητα. Δημιουργεί εξ ορισμού περιβάλλον διάκρισης και ανελευθερίας.
Δεν είναι ιδιοκτησία σας τα παιδιά και δεν έχουν καμία δουλειά οι φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο. Καμία. Οι εκπαιδευτικοί ας κοιτάξουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους εντός της τάξης και εντός του σχολείου και ας αφήσουν την επικοινωνιακή πολιτική και τη διαφήμηση.