Τρίτη, Φεβρουαρίου 07, 2006

Κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας και σχολιασμός από ραδιοφωνικούς παραγωγούς

"Γιατί κύριε Νομάρχα μου κλείσατε τα σχολεία τη Δευτέρα;" Καθ' οδόν με το λεωφορείο και ακούω FM102. "Κύριε Ψωμιάδη τα παιδιά ήταν στους δρόμουw και έπαιζαν χιονοπόλεμο".Στα μικρόφωνα ο Γιάννης Τοσλακίδης και η Μαριάννα Καλαϊτζή, στην εκπομπή "Τεχνηέντως".

Μετά το αλαλούμ με τη στάθμευση κατά την διάρκεια της AGROTICA, ακολουθεί σχολιασμός για το ότι τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη περέμειναν κλειστά.

Συμφωνώ. Μου ακούγεται "υπερπροστατευτικό" το να κλείσουν τα σχολεία με το πρώτο χιόνι. Αυτό είναι όμως η αρχή. Γιατί οι σχολιαστές του 102FM προχώρησαν πολλά χιλιόμετρα μακρύτερα.

Ο Γιάννης Τσολακίδης τάσσεται από το μικρόφωνο κατά του κλεισίματος των σχολείων. Αλλά γιατί; "Γιατί όταν κλείνουν τα σχολεία πολλοί γονείς δεν πηγαίνουν στις δουλειές τους για να κρατάνε τα παιδιά." Δηλαδή, εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε οι παρκαδόροι των παιδιών σας;

Και παίρνει τη σκυτάλη η Μαριάννα Καλαϊτζή για να πει ότι "σε πολλά σχολεία πήγαν οι μαθητές και δεν εμφανίστηκαν οι καθηγητές". Που συνέβη αυτό; Και γιατί συνέβη; Τι προσθέτει αυτό το σχόλιο; Αν ο εργαζόμενος καθηγητής ενημερώθηκε ότι το σχολείο με εντολή Νομάρχη Ψωμιάδη παραμένει κλειστό, το ίδιο οφείλει να πράξει και ο γονιός του μαθητή. Όχι να στείλει το παιδί του στο σχολείο. Η ανευθυνότητα δεν είναι των καθηγητών. Είναι των δίχως ενημέρωση γονέων.

Τραγούδι και αρχίζω να ανεβάζω θερμοκρασία.

Ξανά σχόλιο του κυρίου Τσολακίδη τώρα. "Και καλά, γιατί δεν μαζεύονται στα σχολεία τα παιδιά να πάνε μια εκπαιδευτική εκδρομή σε ένα πάρκο να μάθουν τι είναι το χιόνι από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς;" ΄

Κύριε Τσολακίδη το μικρόφωνο έχει ευθύνη. Το ίδιο και 180 μαθητές αμολυμένοι σε ένα πάρκο να παίζουν χιονοπόλεμο. Κι αλήθεια ποιο είναι το κατάλληλο πάρκο κατά τη γνώμη σας στη Θεσσαλονίκη; Και ποιος σας λέει ότι ως εκπαιδευτικοί είμαστε αρμόδιοι και εκπαιδευμένοι για να μάθουμε στα παιδιά τι είναι το χιόνι; Αγνοείτε τους σοβαρούς κινδύνους τραυματισμού και κρυολογήματος. Κι ύστερα οι αποφάσεις για περιπάτους λαμβάνονται από το σύλλογο των καθηγητών και με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό. Εκπαιδευτικές εκδρομές στο χιονισμένο βουνό είχαν θεσμοθετηθεί από τον υπουργό κύριο Ευθυμίου. Είχαν το όνομα "Λευκή Εβδομάδα" και τα σχολεία υποδέχονταν ειδικοί σε θέματα χιονιού με τη συνοδεία εκπαιδευμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση ατυχημάτων.

Ξανά τραγούδι.

Και συνεχίζει απτόητος ο σχολιαστής Γιάννης Τσολακίδης. "Να παίζουν τα παιδιά χιονοπόλεμο στο προάυλιο." Μα, δεν καταλαβαίνετε ότι ένα χιονισμένο προαύλιο εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών όταν 180 και πλέον παιδιά δημοτικού και γυμνασίου κουτρουβαιούνται και κάνουν τσουλήθρα; Τα παιδιά είναι στερημένα από παιχνίδι και φυσική δραστηριότητα κι όταν βρεθούν σε περιβάλλον που ευνοεί τα παραπάνω, τότε γίνεται το έλα να δεις.

Κατεβαίνω από το λεωφορείο και καλώ στο σταθμό. Διαμαρτύρομαι στη Μαριάννα Καλαϊτζή. Υπάρχει ένας διάλογος, αλλά στα 15 δευτερόλεπτα μου λέει ότι πρέπει να κλείσει γιατί τελειώνει το τραγούδι. Ναι, καταλαβαίνω. Ακόμη κι αν διαφωνούμε, ακόμη κι αν δεν με ακούτε πραγματικά εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά σας. Αυτήν την ξέρετε καλύτερα από εμένα.

Ε λοιπόν αφήστε και τα της εκπαίδευσης με τα συναφή στους σχετικούς. Μην αναλώνεστε επιζήμια σε θέματα που δεν ψάχνετε σε βάθος. Απαιτώ η εξουσία που σας δίνει το μικρόφωνο να συνοδεύεται κι από την ανάλογη ευθύνη.

2 σχόλια:

xpan είπε...

Ναι Θοδωρή, είναι απαράδεκτο να κλείνουν τα σχολεία με το πρώτο χιόνι. Υπάρχουν άνθρωποι μεταξύ μας που κάνανε χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι για να πάνε από το χωριό τους στο διπλανό που είχε σχολείο και να μορφωθούνε.

Συμφωνώ, άλλα απο τη στιγμή που το αποφασίζει η νομαρχία, στους εκπαιδευτικούς δε πέφτει λόγος. Δηλαδή τι ήθελες να κάνει ο θοδωρής. Να πάει και να αρχίσει να παιρνει τηλεφωνα τους γονεις να φέρουν τα παιδιά στο σχολείο;

Ναι Θοδωρή είναι φυσικό να θεωρούνε οι γονείς ότι η δουλειά σας είναι παιδοφύλαξη και αυτό γιατί πρώτη εσείς (εννοώ οι εκπαιδευτικοί) ευτελίσατε την δουλειά σας και την φέρατε σ' αυτό το επίπεδο.

Μη ξεχνάς το σύλλογο γονέων. Η παιδεία ευτελίζεται γιατί οι γονείς δεν απαιτούν.

Ναι Θοδωρή είναι φυσικό να υπάρχει έλλειψη συντονισμού στην ενημέρωση. Γιατί εμείς σαν κοινωνία μάθαμε να βλέπουμε μόνο ρεάλιτι και κουτσομπολίστικα σόου οπότε που να ασχοληθούμε με ενημερωτικές εκπομπές.

Οι εκπαιδευτικοί δε φταίνε. Η μήπως πρεπει να προσθέσουμε και μάθημα για τη τηλεόραση στα σχολεία;

Ναι Θοδωρή 180 παιδιά είναι ευθύνη, αλλά δεν πήγες στην εκπαίδευση επειδή ήσουν ανεύθυνος.

Και οι μισθοί δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθός της ευθύνης


Ναι Θοδωρή, υπάρχουν κίνδυνοι τραυματισμού και κρυολογήματος, αλλά πες μου, εσύ δεν κρύωσες ή δεν τραυματίστηκες ποτέ μικρός. Γιατί εγώ τα έπαθα και τα δυο στο σχολείο. Χωρίς ειδική εβδομάδα και άλλους "ειδικούς".

επειδή λοιπόν ο ελληνας εκπαιδευτικός δεν αμοίβεται όπως θα έπρεπε (ούτε βεβαια δουλεύει όπως θα έπρεπε -- αλλα αυτό είναι αλλο θέμα) γιατί λοιπόν θα πρέπει να είναι αναγκασμένος να πληρώσει τα σπασμένα αν κάποιο παιδάκι πάθει κάτι...


Και τέλος, ναι Θοδωρή έχεις δίκιο θα πρέπει να αφήσουμε την εκπαίδευση στους ειδικούς, αρκεί να μην θεωρείς όλους τους συναδέλφους σου ειδικούς. Δυστυχώς δεν είναι. Έχουν ξεχάσει οι πιο πολλοί ότι εκτός από το να μεταδίδεις ξερές γνώσεις, οφείλεις να διαπαιδαγωγείς ανθρώπους, αλλά αυτό είναι κουραστικό και δεν πληρώνεται...

συμφωνω άλλα αυτό είναι ένα εντελώς ξεκρέμαστο σχόλιο, άσχετο με τη προηγούμενη "συζήτηση"

Και αυτά από μένα εγγονό δασκάλου, γιο δασκάλου και κατά ένα τρόπο δάσκαλο στο επάγγελμα.

Επίσης.

κρίμα πάντως, θα έπρεπε να δείχνεις περισσότερη ευαισθησία για έναν τόσο ταλαιπωρημένο κλαδο

. είπε...

καμιά φορά το να κατηγορείς έτσι απλά, φέρνει ακροαματικότητα.

όπως μια κυρία στην τηλεόραση που αναρωτιόταν για΄τι δεν απολύονται όλοι οι εκπαιδευτικοί με ψυχολογικά προβλήματα (άσχετο αν ήταν ψυχοπαθείς ή απλά κάποτε δέχτηκαν ψυχιατρική υποστήριξη)