Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14, 2005

Καπνός και οινόπνευμα: χθες, σήμερα, διαφήμιση & ενημέρωση

Όχι ότι δεν έπινα. Έπινα. Κι αρκετά. Όχι ότι δεν κάπνιζα. Κάπνιζα. ¶λλοτε πολύ, άλοτε λιγότερο. Τώρα όλοι εμείς οι "μετανοημένοι" μιλάμε για τους κινδύνους του οινοπνεύματος και του καπνού.

Όταν ως έφηβοι και νέοι καπνίζαμε αισθανόμασταν ότι κάναμε τη "διαφορά" από τους συνομίληκους. Ότι διεισδύαμε στον "απαγορευμένο" χώρο των ενηλίκων. Όλα αυτά στη φαντασία μας, βέβαια. Το κυνηγητό από γονείς, καθηγητές κ.α. αφορούσε την ηθική του ζητήματος. "Δεν καπνίζουν σε αυτήν την ηλικία", άρα αργότερα μπορούμε, άρα ας έρθει ΤΩΡΑ το αργότερα. Βοηθούσαν και λίγο κάτι ήρωες του κινηματογράφου, κάτι συγγραφείς όπως ο Μπουκόφσκι που με την πρόζα τους μπορούν να βάλουν φωτιά σε ζωηρά εφηβικά μυαλά.

Προσπαθώ να πείσω σήμερα τα παιδιά με τα οποία συζητάω ότι τότε δεν υπήρχε κάποιος ο οποίος να μας μιλήσει για τα δυσμενή αποτελέσματα που έχουν αυτές οι βλαβερές συνήθειες στην καθημερινή ζωή μας. Ότι κανείς δεν μας έδειξε έναν πνεύμονα καπνιστή. Και εισπράττω απαντήσεις πολύ πιο ώριμες από τις αντίστοιχες δικές μας της εποχής του '80.

Σήμερα η γνώση είναι ένα κλικ μακρυά. Δεν δικαιολογούμαστε να μην ενημερώνουμε τα παιδιά μας σχετικά με τις βλαβερές συνήθειες. Φυσικά ως ενήλικες έχουμε το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου ζωής μας. Κάποιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ένας χρόνιος καπνιστής επιβαρύνει πέρα από την υγεία του και το ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένος.

Και κάτι άλλο: είμαστε συνδρομητές στο περιοδικό National Geographic εδώ και δυο χρόνια. Πρόκειται όντως για μια πολύ προσεγμένη έκδοση και η θεματολογία του μπορεί να αποτελέσει ένα εκπληκτικό ερέθισμα και για τα παιδιά. Ωστόσο θεωρώ ιδιαίτερα προκλητική, έως σκανδαλώδη, την διαρκή διαφήμιση οινοπνευματωδών ποτών στις σελίδες του. Δεν υπάρχουν πιο "έξυπνοι" τρόποι άντλησης εσόδων; Δεν θα ήθελα το παιδί μου να εκτίθεται σε αυτόν το διαρκή βομβαρδισμό διαφημίσεων. Ως συνέπεια σκεφτόμαστε σοβαρά τη διακοπή της συνδρομής μας.

Με αφορμή τις επερχόμενες γιορτές κατά τη διάρκεια των οποίων η κατανάλωση οινοπνεύματος και καπνού αυξάνονται κατακόρυφα, σήμερα στον βρετανικό Independent δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο: "What drinking does to your body". Στήθος, στόμα και λαιμός, πεπτικό σύστημα, άκρα και κόκκαλα, αναπαραγωγικό σύστημα, συκώτι και καρδιά, έμβρυο και εγκέφαλος επηρεάζονται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας οινοπνέυματος. Διάβασέ το, αξίζει.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρή δεν περίμενα από σένα τέτοια προβοκάτσια!!! Δηλαδή τι να κάνουμε να μην συναντιόμαστε για ούζα; Η επόμενη συνάντηση των bloggers να γίνει στην Ζώγια (τσάϊ και συμπάθεια;;;)

Οτιδήποτε υπερβαίνει το μέτρο καταντάε βλαβερό. Γι' αυτό και εγώ δεν πίνω ποτέ πάνω από ένα κυβικό μέτρο!!!

Η ενημέρωση είναι δίπλα μας αλλά και η ελεύθερη επιλογή μέσα μας. Οι απαγορεύσεις είναι εφευρέσεις για καλύτερο έλεγχο του πλήθους. Το πρόβλημα δεν είναι εάν πίνουμε αλλά κυρίως τι και με ποιό τρόπο. Ακόμα και το ποτό έχει μια φιλοσοφία που είναι διαφορετική από γενιά σε γενιά και κρίως από χώρα σε χώρα.

Όσο για το τσιγάρο, δεν καπνίζω. :-))

θοδωρής είπε...

Πάντα στωικός :) Συνάντησα τον ANemo και είπαμε να βρεθούμε πριν κτυπήσει ο ¶γιος Χριστούγεννος.

see you

Vivie είπε...

Θοδωρή πολύ ωραίο το ποστ...

Πολύ θα ήθελα να έβλεπα ολόκληρο το άρθρο...

Δυστυχώς δέν έχω πρόσβαση στο Independent Online Edition ούτε την οικονομική δυνατότητα to do so....

Δώσε φιλιά στο μωρό σου από μένα...