Παρασκευή, Δεκεμβρίου 16, 2005

el.blog: Ποιο το παρόν και μέλλον της GR-blog-όσφαιρας;

Αξιόλογο το el.blog από τον CM και τον πενυματικό του πατέρα ANemo. Περίμενε, άραγε καιρό η blogόσφαιρα κάτι τέτοιο; Ο καιρός θα δείξει. Προσωπικά γουστάρω αυτήν την διαρκή κίνηση και ανταλλαγή ιδεών. Το ότι ο καθένας έχει τον προσωπικό του χώρο έκφρασης, το δικό του αλισβερίσι με τους άλλους. Κι αυτό τόσα χρόνια δεν υπήρχε στη μορφή που υπάρχει σήμερα. Ναι, εύγε το λοιπόν σε όλους όσοι μας καίνε το μυαλό με τα κείμενα και τη σχεδίασή τους.

Θεμιτό, ως ένα σημείο, κι αυτό το καταβρόχθισμα των bloggers από έντυπα. Συμφωνώ με τον Σκοτεινό ¶γγελο. Κι όποιος έχει πρόβλημα, ας κλείσει το κατάστημα, ή ας πάρει ένα σταυρό, το κοράνι ή τον οδηγό της Βέφας κι ας ξεκινήσει τον πόλεμο. Κι άμα βρει ακροατήριο καλώς τους όλους, λέω εγώ.

Συμπτώματα μιας blog-όσφαιρας που ωρίμάζει.Προβληματίζεται για μια ταυτότητα. Ένα είναι βέβαιο: ότι δεν θα την αποκτήσει ποτέ. Είναι η φύση των blogs τέτοια που όσοι προσπαθούν να την καλουπώσουν απλά δεν έχουν πάρει πρέφα για τι πράγμα μιλάμε. Ως γνήσια απεικόνιση του περιβάλλοντός μας, η blog-όσφαιρα έχει από όλα τα "λουλούδια" και εσύ καλείσαι να τα μοιρίσεις ένα προς ένα.

Αυτό που βλέπω να διαμορφώνεται, ωστόσο, είναι υπο-σύνολα bloggers οι οποίοι κτίζουν κοινότητες με κοινό κώδικα επικοινωνίας και ενδιαφέροντα. Η διάχυση των ιδεών σε αυτά είναι πραγματικότητα και οι δεσμοί αρχίζουν να σταθεροποιούνται. Όσο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα παραδοσιακά, εμπορικά ΜΜΕ εξυπηρετούν συμφέροντα, τόσο οι εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας θα ανθούν και θα επεκτείνονται.

Προς το παρόν, το μόνο ενδιαφέρον από τα κατεστημένα ΜΜΕ είναι ο κανιβαλισμός των blogs. Σύντομα, όταν αρχίσουν να διαμορφώνουν ομάδες πίεσης, γνώμες και απόψεις που θα "ενοχλούν", τότε, ίσως, γίνουν αντικείμενο των ΜΜΕ με σκοπό την εκ των έσω κατεδάφισή τους. Συνέντευξη του τάδε blogger από το Νίκο Χατζηνικολάου κλπ. Θυμάστε τη γελοιότητα της εκπομπής με τον γελοίο τίτλο "Hackers" ή κάπως έτσι;

Μην ψαρώνετε το λοιπόν. Αντισταθείτε στα πλαστικά χαμόγελα...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το ωραίο θα είναι παράθυρα με τίτλους από κάτω "Μάνα blogger" !!!

Αν και να σου πω θα γούσταρα να δω Χατζηνικολάου με παράθυρα σχολιαστών και αντί Κύρτσου-Τράγκα-Κακακουνάκη-Πυργιώτη να δω π.χ. Όνειρο - ¶Νεμο- Σκοτεινό ¶γγελο - Όμικρον CM όχι με την ίδια αντιστοιχία. Και μάλιστα για να διατηρηθεί η ανωνυμία τους δεν θα φαίνονται τα πρόσωπα!!!
Νάσο αν σ' αρέσει περιμένω να το δω :-))

Oneiros είπε...

Μη μου τους θυμίζεις τους "Hackers"...

Όσο για το καταβρόχθισμα, εντελώς τυχαία έπεσαν στα χέρια μου σήμερα για πρώτη φορά τα Lifo και Soul. Αν κι εύχομαι και στις δυό (επικουρούμενες από bloggers) προσπάθειες καλή επιτυχία, δε μπορώ να πω ότι είδα κάτι πρωτόγνωρο, τουλάχιστον απ' τα πρώτα τεύχη. Δεν ευθύνονται φυσικά γι' αυτό τόσο οι bloggers που συνεργάζονται με τα περιοδικά, αλλά κυρίως οι δημοσιογράφοι του έντυπου, που είναι ακόμα προσκολλημένοι σε συγκεκριμένη αισθητική και θεματολογία. Το el.blog απέδειξε ότι τα blogs μπορούν να παίξουν επιτυχημένα με τους κανόνες των περιοδικών' το αντίθετο είναι που δε βλέπω να γίνεται. Ένα μέρος του περιεχομένου των περιοδικών ποικίλης ύλης (ένθετων ή standalone) θα μπορούσαν μεν να είχαν γραφτεί για blogs, αλλά ίσως η έμμισθη εξάρτηση αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, και κάπου η επιτήδευση είναι αναπόφευκτη. Χώρια που εκ φύσεως τα blogs απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες ως προς την έκθεση και την κατανάλωση απ' τα περιοδικά.

Αν και στην χώρα των ανάδελφων δεν ευδοκιμούν ομάδες πίεσης, η ελπίδα (ότι κάτι θα αλλάξει) πεθαίνει πάντα τελευταία. Αρκεί, βέβαια, οι ομάδες αυτές να μην αρκούνται μόνο σε online εκφράσεις διαμαρτυρίας και να συνδιαλέγονται με την offline μερίδα της κοινωνίας. Θεωρώ πως τα blogs μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο και στην ενημέρωση (μέσω έρευνας και σχολιασμού, κυρίως), αν και στην παραδοσιακή τους μορφή υπολείπονται σε αντίκτυπο. Στην κοινωνία της εικόνας, τα podcasting blogs δεν "έπιασαν" φυσικά, παρά μόνο σε κοινότητες συγκεκριμένης θεματικής (πχ. IT, indie μουσική και στη συνεδριακή scifi), αλλά το επόμενο ενδιαφέρον κίνημα βλέπω να γίνεται με τα videoblogs και τα moblogs. Τότε είναι που τα παράθυρα θα βρουν πραγματικά το μάστορά τους, και δε θα χρειάζονται καν οι anchors.

ΥΓ: Argos, εγώ θέλω mexican standoff με Τράγκα και δηλητηριώδες φλερτ με την Έλλη ;-p

Dark Angel είπε...

Θοδωρή έτσι είναι τα πράγματα. Το σύστημα είμαστε εμείς ως άνθρωποι εννοώ. Κάπου διάβαζα πριν χρόνια την πραγματεία του Ανταμ Σμιθ "Ο Πλούτος Των Εθνών" που λέει ότι η επινοητικότητα του ανθρώπου τον οδηγεί στην αρχή σε πράξεις για προσωπικό όφελος αλλά σταδιακά οι πράξεις του οδηγούν στο ευρύτερο καλό της κοινωνίας.

Αργος έχεις μιά μανία να τα κάνεις όλα τι βι. Οχι ρε δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς και άσε τα κόλπα με τις αντιστοιχίες... Ξέρω καλά τι εννοείς πανάθεμά σε να διαλέξουμε εμείς φάτσα ε? :))))


Oneiros είσαι μεγάλη μούρη τελικά.Το σόουλ είναι η μεγάλη απόδειξη της καιροσκοπίας. Ας ιδρύσουν την πρώτη Αστική Καιροσκοπική Εταιρία....


Χαχαχα


Φιλιά Αδέρφια

:))))