Τρίτη, Δεκεμβρίου 27, 2005

Μαθήτρια παρουσιάζει υποδειγματικά εργασία

Όταν ένα γυμνασιόπαιδο έρχεται και σε βρίσκει δυο μέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και σου ανακοινώνει με το χαμόγελο της Crest ότι έφερε ολοκληρωμένη την εργασία της στα πολυμέσα, ε τότε δεν έχεις παρά να πιστεύεις ότι πολλά από όσα κάνεις μέσα στην τάξη πιάνουν τόπο.

Η ίδια έλαμπε από τη χαρά της, χασμουριόταν από την κούραση. Τα μάτια της καίγανε από την υπερένταση. Στο ένα χέρι το laptop του μπαμπά της. Στο άλλο την τσάντα. Και το επίμονο ύφος της ήθελε να μάθε πότε θα παρουσιάσει την εργασία στην τάξη της.

Αισθάνομαι τόσο γεμάτος κάθε φορά που πιτσιρίκια παίρνουν ένα θέμα της αρεσκείας τους και εφαρμόζουν τα λίγα, έστω, πραγματάκια που τους μαθαίνω. Έπρεπε στο PowerPoint να στήσουν μια παρουσίαση χρησιμοποιώντας εικόνες, βίντεο, κινούμενο κείμενο και κινούμενες εικόνες. Να βάλουν κουμπιά πλοήγησης, να εισάγουν ήχους από CD. Και το σημαντικότερο: να δένει όλη η παρουσίαση με τρόπο που να μην χασμουριούνται οι υπόλοιποι από κάτω.



Η Δέσποινα διάλεξε ως θέμα τις "Διασημότητες του 2005". Βρήκε φωτογραφίες τους από το Internet, μάζεψε κείμενα και επεξεργάστηκε τα βιογραφικά τους. Έκοψε και έραψε ήχους από διάσημους DJs, έβαλε πικάντικα σχόλια, πρόσθεσε εφέ. Αυτοσχεδίασε.



Παρουσίασε την εργασία της καθιστή και άνετη, με τη στόφα μιας έμπειρης ραδιοφωνικής παραγωγού, μιας τηλεπαρουσιάστριας. Με ελάχιστα σαρδάμ, με λίγα μπρος και πίσω στο χειρισμό του προγράμματος. Αλλά με τόση φρεσκάδα, με τόσο ενθουσιασμό.

Η τάξη άκουγε και ευχαριστήθηκε. Της πήρε μια βδομάδα με ξενύχτι, αλλά το καραγουστάρησε. Και το χαμόγελό της είναι η απόδειξη.

Σκέφτομαι ότι θα ήταν ένας παράδεισος η τάξη, αν τα περισσότερα παιδιά έδειχναν τον ίδιο ενθουσιασμό και έφερναν παρόμοιες εργασίες. Κάτι μου λέει ότι μετά την εργασία της Δέσποινας, θα δούμε κι άλλες καλές και πρωτότυπες εργασίες στο 2006.

Δεσποινάκι σε ευχαριστούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: