Έχω ξαναγράψει σχετικά με τη διατροφή των παιδιών. Σήμερα άκουσα και για μια άλλη θλιβερή πρωτιά μας. Είμαστε οι πλέον παχύσαρκοι της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλουμε. Μια ματιά στους περαστικούς μάς πείθει.
Και δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής και υγείας. Είναι θέμα και κοινωνικής ευθύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι η παχυσαρκία πλήττει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες των κοινωνιών μας.
Ρωτάω τους 13χρονους και 16χρονους στην τάξη αν τρώνε πρωινό και η απάντηση είναι αρνητική. Ρωτάω σχετικά με το μεσημεριανό τους και οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές: κόκκινο κρέας, συνήθως από το πλησιέστερο γυράδικο, πίτσες, μακαρόνια. Ούτε λόγος για όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
Συνοδεύουν απαραίτητα το φαγητό τους με Coca-Cola ή άλλα ανθρακούχα αναψυκτικά, καταναλώνουν τσίχλες με το καντάρι. Δεν αθλούνται, περνούν ατέλειωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή τους.
Και φυσικά η βιομηχανία τροφίμων και ποτών προωθεί όλες τις ανθυγιεινές επιλογές. (Ω, τι μαγική λέξη, στο φιλελεύθερο και ανεπτυγμένο μας κόσμο!) Πολλές θερμίδες, αλλά φτωχές σε θρεπτική αξία.
Δες τι γίνεται στην τηλεόραση. Το καινούργιο Κανάλι 9 θα εκπέμπει αποκλειστικά ενημερωτικές εκπομπές για μεγάλους και εκπομπές οι οποίες θα απευθύνονται σε παιδιά. Στο Internet οι διαφημίσεις απευθύνονται στα παιδιά. Όποιος στα ΜΜΕ αντιλαμβάνεται τη δύναμη των παιδιών ως καταναλωτές, «φροντίζει» για αυτά και μάλιστα λίγο προ των εορτών.
Εξάλλου τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά από 2 έως 11 ζητάν συγκεκριμένα προϊόντα. Από 4 και πριν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορές μεταξύ τηλεοπτικών διαφημίσεων και αντίστοιχων προγραμμάτων. Αυτά πριν από τα 8 τους χρόνια δεν αντιλαμβάνονται ότι οι διαφημίσεις υπάρχουν με σκοπό να τα πείσουν.
Πού βρίσκεται η ευθύνη των γονιών; Πώς μπορείς να διακρίνεις πρώτα από όλα εσύ το σωστό από το λάθος; Πώς μαθαίνεις στο παιδί σου να τρώει σωστά; Να αθλείται, να περνάει δημιουργικά την ώρα του μπροστά στην τηλεόραση και τον υπολογιστή; Πώς καταφέρνεις να μην γίνεις υπερπροστατευτικός και προκαλέσεις την απομόνωση του παιδιού;
Δύσκολα ερωτήματα, σε δύσκολους καιρούς.
1 σχόλιο:
Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας, Νίκο Τσιαμτσίκα;
που λέει και ο Μητσικώστας. Τι να πεις. Εμένα τα δόντια μου καταστράφηκαν από την Coca-Cola και τα τυρογαριδάκια. Τώρα τρέχω να τα φτιάξω. Είχα καταντήσει πριν απο καιρό εκατό κιλά και ευτυχώς βάζοντας ένα καλοκαίρι σε δράση το πείσμα μου έπιασα 75-80. Τώρα πίνω ελληνικό και όχι φραπέ (αν και αυτός ελληνικό πράγμα είναι) πλένω τα δόντια μου καθημερινώς (ναι, σε αποτρέπει από το να φας οτιδήποτε για αρκετές ώρες) και φρουτα. Ακόμα και μπανάνα. Μπανάνα, μπανάνα. Δεν έχει σημασία που έχει λίγο ζάχαρη παραπάνω. Πίνεις νερό και καθάρισες. Πορτοκάλια, μανταρίνια, είναι όμορφο (αν θέλεις και trendy!) να κρατάς ένα πορτοκαλί φρούτο. Κάποια στιγμή θα βαρεθείς και θα το φας! Τέλος πάντων. Οι Έλληνες είμαστε αιώνια παιδιά, όπως έλεγε και ο Αιγύπτιος Ιερέας...
Δημοσίευση σχολίου