Τρίτη, Απριλίου 19, 2005

Big Media Hall of Shame

Big Media Hall of Shame ονομάζεται η τελευταία πρωτοβουλία του freepress.net. Οι αναγνώστες του καλούνται να ψηφίσουν τον χειρότερο από μια σειρά μεγαλοϊδιοκτητών εμπορικών ΜΜΕ.

Δεν είναι μια ακόμη online ψηφοφορία, αλλά ένα από τα πολλά και ευρηματικά μέσα με τα οποία οι άνθρωποι στις ΗΠΑ οργανώνονται χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Μια ακόμη δημιουργική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με το 3ήμερο συνέδριο για το μετασχηματισμό των ΜΜΕ. Παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις είναι μερικά από τα μέσα για την επίτευξη του στόχου.

Πρόκειται για έναν πόλεμο χαρακωμάτων. Από τη μια μεριά τα εμπορικά ΜΜΕ με στόχο το κέρδος και την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Από την άλλη μια προοδευτική, εναλλακτική κοινότητα η οποία επαναπροσδιορίζει τις έννοιες των δημόσιων αγαθών. Θέτει ως πρωταρχικό της στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Ίσως γιατί, ειδικά στις ΗΠΑ, η εξαθλίωση των μαζών, η περιθωριοποίηση όσων δεν αποτελούν μέρος του συστήματος λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει μια κοινωνία στην οποία η γνώση και η επικοινωνία διαμορφώνονται όλο και περισσότερο από τις τεχνολογίες της πληροφορίας, μας οδηγούν σε εναλλακτικές μορφές οργάνωσης. Η πληροφορία είναι το οξυγόνο μιας δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας. Όταν διαφορετικές ιδέες δεν εκφράζονται, τότε υπάρχει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας.

Βlogs μιας εναλλακτικής πολιτικής προσέγγισης δίνουν έντονο παρών. Περισσότερο ευρηματικά, παρά φωνακλάδικα, περισσότερο πολύχρωμα, παρά μονολιθικά, κατορθώνουν να αποσπάν την προσοχή ενός κοινού το οποίο αρχίζει να διαμορφώνει μια συγκεκριμένη ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: