Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Liberal Democrats) και ο Charles Kennedy κερδίζουν τις εντυπώσεις μου στον διαδικτυακό προεκλογικό αγώνα της Μ. Βρετανίας. Το blog του στο http://kennedycampaign.org/ ενημερώνεται διαρκώς. Όχι από τον ίδιο, αλλά από μια μικρή και ευέλικτη ομάδα συνεργατών του οι οποίοι φροντίζουν με επίκαιρα σχόλια και φωτογραφίες να δώσουν μια εναλλακτική μορφή στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος. Ψηφοφόροι αφήνουν μηνύματα, προαναγγέλλονται συναντήσεις και online συζητήσεις. Εύκολα, γρήγορα. Κι όχι απαραίτητα απλοϊκά.
Το κυβερνών κόμμα των Νέων Εργατικών του Tony Blair, γνωστός και ως Bliar για τα πεπραγμένα του στον πόλεμο του Ιράκ, συγκεντρώνει επίσης αρκετό ενδιαφέρον. Δύσκολο βέβαια να πιστέψεις ότι ανανεώνεται από τον ίδιο τον Tony. Στο http://www.labour.org.uk/tonyblair θα βρεις μια σειρά από βίντεο αρχεία. Αν χρησιμοποιείς το Internet θα έχεις διαπιστώσει ότι είναι προτιμότερα τα κείμενα.
Τρίτο στις εντυπωσεις μου το κόμμα των Συντηρητικών στο http://www.conservatives.com/. Εμφανίζεται με το λιγότερο δυναμικό, από άποψη ενημέρωσης της εκστρατείας τους, δικτυακό τόπο. Χωρίς προσωπικό ύφος, αλλά με πρώτο θέμα σήμερα την κρίση αξιοπιστίας του πρωθυπουργού για τη διαρροή σχετικά με τον πόλεμο του Ιράκ. Τι υπόσχονται; 1. Χαμηλότερη φορολογία 2. Σχολική πειθαρχία (;) 3. Καθαρότερα νοσοκομεία 4. Περισσότερη αστυνομία (!) και 5. Ελεγχόμενη είσοδο μεταναστών. Δεν μπορείς να πεις, τουλάχιστον είναι ειλικρινείς…
Τα κόμματα στην Βρετανία ήταν από τους πρώτους φορείς που προώθησαν δυναμικά τις ιδέες τους μέσω Internet. Κι όχι αδικαιολόγητα. Οι Βρετανοί κατέχουν την πρώτη θέση στη χρήση του μέσου και των υπηρεσιών του. Ο δημόσιος διάλογος στη χώρα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε τοπικό επίπεδο, την ανάπτυξη υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρωτοποριακών επιχειρηματικών εφαρμογών καθώς και έρευνας και ανάπτυξης.
Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει, οι βρετανικές εκλογές δεν συγκεντρώνουν την ανάλογη προσοχή με εκείνες των αμερικανικών. Θυμάμαι το φάκελο των εισερχόμενων emails να γεμίζει με newsletters των τριών, αρχικά, επικρατέστερων υποψηφίων προέδρων, τα forums είχαν πάρει φωτιά και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το στήσιμο των blogs είχε λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό βάρος των Η.Π.Α. στο παγκόσμιο χωριό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου