Κάτι φαίνεται να ξεκουνιέται στη Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποί της ξυπνάμε σιγά - σιγά. Με ένα hang over είναι η αλήθεια. Το ποτό ήταν μπόμπα, το πάρτι από κάπου έμπαζε. Ήρθε η ώρα για μια «άλλη πόλη», σιγομουρμουρίζουμε, καθώς ο πονοκέφαλος μεγαλώνει από τα κομπρεσέρ στη Μητροπόλεως. Πάλι σκάβουν αυτά τα πεζοδρόμια. Και αυτή τη φορά δεν μας πείθουν ότι "ξέχασαν να περάσουν τα καλώδια της ΔΕΗ".
Στον «Ταχυδρόμο» του Σαββάτου οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης παρουσιαζόμαστε ως ξενοφοβικοί, νεοσυντηρητικοί. Σκόπιμα παραμυθιασμένοι με μια στοιχειωμένη «όμορφη και ερωτική συμπρωτεύουσα» Θεσσαλονίκη. Ως «αδικημένοι» από το αθηναϊκό κράτος. Για πρώτη φορά, σε πλήρη αντιστοίχηση με την αμερικανική πραγματικότητα διακρίνεται μια διχοτόμηση της κοινωνίας της πόλης σε «προοδευτικούς βολεμένους κουλτουριάρηδες» και «άλλους».
Στο περιοδικό φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του Γιάννη Μπουτάρη, της Βάνας Χαραλαμπίδου (δημοσιογράφου), του Γιώργου Κορδομενίδη (εκδότη του "Εντευκτηρίου"), του Σάκη Παπαδημητρίου (μουσικού και συγγραφέα) και της Ρένας Μόλχο (πανεπηστημιακού), δηλαδή γνωστών προοδευτικών Θεσσαλονικιών οι οποίοι έδωσαν εναλλακτικά χρώματα και φωνές στον αέρα της πόλης. Συμφωνώ με την άποψη του Γιάννη Μπουτάρη το μετρό, ως λύση του συγκοινωνιακού προβλήματος της πόλης, είναι κάτι αντίστοιχο με "την νταλίκα που επιλέξαμε για να πάμε την κυριακάτική μας βόλτα". Υπάρχει πάντα το φιλικό προς το περιβάλλον και την πόλη τραμ. Ας μην αφήσουμε τη μεγαλομανία μερικών κομπλεξικών να γίνει και δική μας. Ας καταλάβουμε ότι τα συμφέροντα των εταιριών δεν συμπίπτουν με τα δικά μας.
Ωστόσο, αυτό που δεν ομολογείται στο άρθρο είναι οι αιτίες που οδήγησαν την πόλη σε αυτήν την κατάσταση. Ποια είναι η ευθύνη των πολιτικών της Θεσσαλονίκης; Ποιοι και πόσο λίγο ή πολύ εργάστηκαν για τους κατοίκους της; Τι έκαναν οι «πνευματικοί» της άνθρωποι; Μήπως επέλεξαν τα δρομολόγια Αθήνα - Θεσσαλονίκη με σκοπό να "λερωθούν" και αυτοί από τη χρυσόσκονη της πρωτεύουσας; Να γίνουν μια κάποια TV-persona, ένα είδος "επισκέπτη καθηγητή" που θα φέρνει το φως της Αθήνας σε εμάς τους γκα-γκα; Λίγοι άνθρωποι έμειναν να αγωνίζονται για μια ποιοτική αναβάθμιση της πόλης και οι φωνές τους σβήστηκαν κάτω από το βαρύγδουπο ήχο των μεταγραφών των εκκολαπτόμενων παρουσιαστριών από τα τοπικά στα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Με το 60% της ελληνικής οικονομίας να κινείται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, σκεφτείτε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Ανισομερής ανάπτυξη, μαρασμός επενδύσεων και έργων, ατολμία στην καθημερινότητα. Αυτά σε συνδυασμό με ένα εκρηκτικό μείγμα παραμυθίας και ταξίματος για προεκλογικούς λόγους.
Τώρα ήρθε η ώρα για μια οργάνωση των πολιτών προς μια εναλλακτική μορφή δραστηριοτήτων στην πόλη. Ο Γιάννης Μπουτάρης καλεί τους 40άρηδες να αναλάβουν δράση. Όσοι έχουμε θεωρήσει ότι ο προσωπικός ευδαιμονισμός δεν αρκεί για μια, όσο το δυνατό, ευρύτερη και διαστρωματική ποιότητα ζωής ειναι καιρός να δράσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου