Τα ΜΜΕ, για άλλη μια φορά, αγνόησαν την ουσία και «πάτησαν» την πεπονόφλουδα. Τι κρύβεται, σύμφωνα με ένα σενάριο, πίσω από την πρόσφατη «κόντρα» μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας; Είναι πράγματι τα όσα γράφονται ή δεν γράφονται στα σχολικά βιβλία της Ιαπωνίας η αιτία για τις πολυπληθείς διαδηλώσεις Κινέζων στους δρόμους; Ακαδημαϊκός στην Ασία, ο οποίος δεν αποκαλύπτει για ευνόητους λόγους το όνομά του, πιστεύει ότι όλα υποκινούνται από πολιτικές δυνάμεις της ίδιας της Ιαπωνίας.
Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να μην περιορίζει σε καθαρά αμυντικούς σκοπούς τις αποστολές του στρατού του. Η Ιαπωνία καίγεται να αναθεωρήσει το σύνταγμά της και να δώσει το ΟΚ στα γεράκια της να μπορούν να επεμβαίνουν. Βλέπε το στρατό που έστειλε σε Αφγανιστάν και Ιράκ, παρά την ρητή αντίθετη δέσμευσή της με το σύνταγμα του 1945.
Α, και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, γιατί και αυτά πολύ παίζουν τελευταία.
Με το φιλειρηνικό αίσθημα των Ιαπώνων στα ύψη κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να προβοκάρεις και να «αποκαλύψεις» τους εχθρικούς σου Κινέζους γείτονες. Οι υποψίες ακουμπάνε και τις Η.Π.Α. οι οποίες πολύ θα χαίρονταν να πουλήσουν όπλα στους Ιάπωνες.
Θα ακούσεις και θα διαβάσεις γύρω στις 4 του Μάη για καινούργιες αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις. Γιατί; Την ίδια μέρα το 1919 κινέζοι φοιτητές διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Βερσαλλιών με την οποία εδάφη της Κίνας παραχωρούνταν στην Ιαπωνία. Το κίνημα εκείνο άφησε το σημάδι του στον αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα της Κίνας.
Η Κίνα ουδέποτε έπαψε να χειρίζεται την προώθηση του εθνικισμού για να ξεπερνά τα εσωτερικά προβλήματά της. Πώς όμως θα την «βγάλει καθαρή» φέτος, στις 4 Ιούνη, όταν θα συμπληρώνονται 16 χρόνια από το μακελειό της Τιεν Ανμέν;
Έχουμε δει πολλά «έργα» πολιτικών συνωμοσιών. Ένα ακόμη δεν θα χαλούσε τη σούπα. Τι πληροφορίες έχεις εκεί έξω; Τι νομίζεις ότι τρέχει με Κίνα και Ιαπωνία;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου