Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2005

Μαθήματα ελευθεροτυπίας, πρακτικές βίας

Η εξίσωση: διάλογος + αξιόπιστη πληροφόρηση = ειρήνη + δημοκρατία + ανάπτυξη υποστηρίζεται μανιωδώς από όσους τα καταφέρνουν καλά στα οικονομικά μαθηματικά (βλέπε δυτικές δημοκρατίες). Το Institute for War and Peace Reporting είναι μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας σε περιοχές συγκρούσεων, όπως το Αφγανιστάν, χώρες των Βαλκανίων και του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και του Ιράκ.

Δημοσιογράφοι σε διεθνές και τοπικό επίπεδο συνεργάζονται μεταφέροντας γνώσεις, ανταλλάσσοντας εμπειρίες σε πραγματικές συνθήκες, αποκτώντας δεξιότητες σε καθημερινή βάση. Συνέδρια, ημερίδες, εργαστήρια.

Όλα τα καλούδια παρέχονται: βασική εκπαίδευση, ανάπτυξη και συγγραφή άρθρων, επεξεργασία και δημοσίευση κειμένων, διαπραγμάτευση και αξιολόγηση. Στόχος η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όλα τα συνακόλουθα αγαθά…

Κι ύστερα ξυπνήσαμε…

«Ζούσαμε χωρίς ελευθερία του τύπου στην εποχή του Σαντάμ Χουσσεΐν, αλλά και σήμερα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Δημοσιογράφοι κρατούνται από αμερικανικές δυνάμεις επειδή, κάνοντας το καθήκον τους, έγραψαν αντίθετες απόψεις», δήλωσε ο Καμάλ Αϊντάν, στέλεχος της Ιρακινής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Η.Ε.

85 δημοσιογράφοι και υπάλληλοι στα Μ.Μ.Ε., εκ των οποίων 62 Ιρακινοί, έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ από το Μάρτη του 2003.

8 δημοσιογράφοι κρατούνται από το Μάρτη του 2005 από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής. Κατηγορούνται ότι αποτελούν κίνδυνο στην ασφάλεια του Ιρακινού λαού και του στρατού. Η λογοκρισία πάει σύννεφο καταγγέλλουν οι ιρακινοί δημοσιογράφοι από τις δυνάμεις κατοχής.

Ίσως, ανάμεσα στα μαθήματα του Institute for War and Peace Reporting θα πρέπει να προστεθεί εκείνο που διδάσκει την μεροληψία, την αλαζονεία της εξουσίας, τη χρήση βίας και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος από τα γεράκια.

Όχι ως κάτι καινούριο. Πιο πολύ για λόγους εμπέδωσης. Αλλά για αυτό φροντίζουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: