Δευτέρα, Ιουνίου 13, 2005

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ωραία. Και τώρα που τα είπαμε, τώρα που μας σώθηκε ο μουσακάς, καλό είναι να πάμε και μια βόλτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μιλώ για τους Δανούς φίλους μας, οι οποίοι, εφοδιασμένοι με τον οδηγό του Lonely Planet για την Ελλάδα, διαβάζουν για το ένδοξο παρελθόν της πόλης. Κι ύστερα;

Τα πηρούνια πέφτουν. Πού να τους πάμε; Στο Αρχαιλογικό Μουσείο. ΟΚ. Μετά; Α, ναι. Και μια βόλτα στο λιμάνι. Άντε και το βραδάκι στα κάστρα, στην Άνω Πόλη. Και μετά; Και μετά;

Τίποτα. Αυτή η πόλη μοιάζει να διώχνει τους επισκέπτες που στρογγυλοκάθησαν στο ρετρό της σαλόνι. Δεν έχει τίποτα να τους δώσει, πέρα από ολίγον φολκλόρ, πολύ καυσαέριο και θόρυβο.

Μια λαξευμένη ταφόπλακα από λέξεις επιβεβαίωσε όσα γράφω. Από το Στέλιο Βικόπουλο, με τίτλο "ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" το σημείωμα το οποίο δημοσιεύει το OPEN.

1 σχόλιο:

S G είπε...

εχω ξαναισχυριστει οτι η Θεσαλλονικη εχει προοπτικες. Αντιθετα με την Αθηνα το κεντρο της πολης ειναι διπλα στην παραλια, βημα πρωτο αναβαθμιστε την. Επεκτεινετε την προκυμαια τουλαχιστον 50 μετρα μεσα στην θαλασσα, φτιαξτε μαρινα για σκαφη, φτιαξτε τεχνητες παραλιες, φτιαξτε και κανα ωραιο εμβληματικο κτιριο. Ολα αυτα θα χρηματοδοτηθουν με την πωληση χωρων για πολυκινηματογραφους, κλαμπ, καζινο στο λιμανι και στην νεα προκυμαια.

Βημα δευτερον, προνοηστε για την επεκταση της πολης. Μερικοι βλεπουν το μικρο μεγεθος της πολης σαν προβλημα, εγω βλεπω ευκαιρια να μεγαλωσετε με σχεδιο. Καλεστε ολους τους Βαλκανιους γειτονες σας (ειδικα τους εκ ΠΓΔΜ) να ερθουν στην πολη, να εργαστουν για σας, φερτε νεες εταιρειες με κινητρα τα χαμηλα εργατικα των Βαλκανιων, τις καλες διασυνδεσεις, το λιμανι, την μορφωση των κατοικων σας.

Ανοιχτειτε στον κοσμο, σκοτωστε τον Ψωμιαδη, αφηστε την γκρινια...