Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2005

Έλληνες στη Γερμανία: προβλήματα & προοπτικές στην εκπαίδευση

Με αφορμή το 19ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, ήρθαν στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στη Γερμανία στο χώρο της εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι "έντονα είναι τα προβλήματα στον τομέα διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας, όπου σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια οι γερμανικές αρχές περιορίζουν ή καταργούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες θέσεις διδασκαλίας του μαθήματος της μητρικής γλώσσας", ενώ η παγκοσμιοποίηση γεννά μια σειρά προκλήσεων, καθώς "δημιουργείται ένα αβέβαιο περιβάλλον , καθώς πολλές Γερμανικές επιχειρήσεις μεταφέρονται στις πρώην ανατολικές χώρες, με συνέπεια να αυξάνεται η ανασφάλεια και η ανεργία, που πλήττουν κυρίως τους μετανάστες."

Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι στην ενότητα "Πτυχές του προβλήματος της εκπαίδευσης", αναφέρεται ότι "η συνεχιζόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, η εξαιρετική εξειδίκευση της εργασίας και οι νέες τεχνολογίες θα δίνουν πραγματικές δυνατότητες απασχόλησης μόνο σ’ εκείνους, που θα έχουν τα απαραίτητα επαγγελματικά εφόδια, ειδίκευση και γνώσεις. Σήμερα στη Γερμανία ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ελληνικής καταγωγής δεν έχει καμία επαγγελματική κατάρτιση".

Να όμως πως μπορούν το περιβάλλον, οι γενικότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ενός κράτους να επηρεάσουν και να φέρουν στο φως φρέσκιες ιδέες, οι οποίες αφορούν το δικαίωμα στην επιλογή και στο χώρο της εκπαίδευσης:

"Στις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις για το Σχολικό δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, ότι τον τελικό λόγο στην επιλογή του σχολικού μοντέλου έχει ο γονέας. Καθήκον της πολιτείας είναι όμως να πληροφορεί το γονέα αντικειμενικά για τις δυνατότητες που προσφέρει το κάθε σχολικό μοντέλο και ιδίως ποιες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης προσφέρει".

Περισσότερα για το δικαίωμα στην επιλογή στο χώρο της εκπαίδευσης σε μελλοντικό σημείωμα.

1 σχόλιο:

S G είπε...

"Σήμερα στη Γερμανία ένα μεγάλο ποσοστό των νέων ελληνικής καταγωγής δεν έχει καμία επαγγελματική κατάρτιση"

δυσκολευομαι λιγο να το πιστεψω αυτο. Ολα τα παιδια που ξερω, τυπικα ειναι παιδια σουβλατζηδων ή εστιατόρων, αλλα σπουδαζουν σε ΑΕΙ. Γενικα ειναι δυσκολο στην Γερμανια να μην εχεις ΚΑΜΜΙΑ καταρτιση. Σημαινει οτι εισαι ξεγραμμενος, σε μια χωρα που μεχρι και οι καθαριστριες εχουν κανει καποια τεχνικη εκπαιδευση...