Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2005

Histoire et doctrine des Rose-Croix

«Τα παραμπρός χαλάν τα παραπίσω». Λαϊκή παροιμία από την Κρήτη. Συζήτηση με φίλους για το ευρωσύνταγμα και τα επακόλουθα στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζουν, όχι άδικα, ότι μπορεί Αριστερά και Δεξιά να είπαν «ΟΧΙ», ωστόσο, τα κίνητρα ήταν διαφορετικά.

Αντιτείνω ότι οι συνέπειες του αποτελέσματος μπορεί να μην δικαιώνουν τις παραπάνω ταυτίσεις, τις οποίες, στο κάτω κάτω, δεν μπορώ να δεχθώ. Οι λαϊκιστές έχουν τη δική τους θέση στο πολιτικό σύστημα.

Κι αν η Αμερική έπαιξε πολύ έξυπνα; Το γνωστό διαίρει και βασίλευε. Η ομήγυρη το αποκρούοει ως σενάριο μιας ευφάνταστης ελίτ που βολεύεται πίσω από συνωμοσίες και άρνηση της απόφασης των λαών.

«Καθώς δεν μπορεί να κατευθύνει ανοιχτά τα γήινα πεπρωμένα επειδή οι κυβερνήσεις θα αντιτίθενταν, η μυστηριώδης αυτή οργάνωση δεν μπορεί παρά να δρα μέσω μυστικών εταιρειών… Οι μυστικές αυτές εταιρείες, που δημιουργήθηκαν σιγά σιγά όποτε γινόταν αισθητή η ανάγκη τους, διαιρούνταν σε διάφορες ομάδες, φαινομενικά αντίθετες, οι οποίες διακηρύττουν εκάστοτε τις πιο αντιφατικές απόψεις με σκοπό να κατευθύνουν χωριστά και με εμπιστοσύνη όλες τις θρησκευτικές, πολιτικές, οικονομικές και φιλολογικές μερίδες, ενώ συνδέονται, για να λαμβάνουν κοινές κατευθύνσεις, με ένα άγνωστο κέντρο που κρύβεται το ισχυρό κίνητρο το οποίο επιζητά να κινήσει αόρατα όλες τις εξουσίες της γης».

(Ζ. Μ. Χεν-Βρόνσκι, στο Π. Σεντί, Histoire et doctrine des Rose-Croix, Ρουέν, 1932)

2 σχόλια:

Oneiros είπε...

Αν και είμαι φύσει δύσπιστος απέναντι σε οποιονδήποτε διατείνεται ότι γνωρίζει την αλήθεια για συμπαντικές αλήθειες και παγκόσμιες συνωμοσίες (θα πρέπει να είναι τελείως της πλάκας οι συνομωσίες για να επιτρέψουν να διαρρεύσουν τα μυστικά τους, ή τελείως σατανικές!), η μέθοδος που περιγράφει το απόσπασμα, ή τουλάχιστον το κομμάτι που μιλά για υποστήριξη αντιφατικών απόψεων, είναι αποτελεσματική και θεμιτή, κι έχει εφαρμοστεί πολλές φορές στην ιστορία. Keep your enemies closer, που λένε...

θοδωρής είπε...

Το παραπάνω κείμενο έπεσε στα χέρια μου συμπτωματικά. Μόλις είχα επιστρέψει από έξω και η κουβέντα έτρωγε τα σωθικά μου.

Συνωμοτικό κλίμα και δολοπλοκίες. Αυτό δεν κατήντησε να είναι η πολιτική;