Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2005

Επιστήμονες: κραυγή αγωνίας για το περιβάλλον

«Δράσε ΤΩΡΑ για το περιβάλλον, ειδάλλως θα είναι ΑΡΓΑ, μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ!»

Πρόκειται για τις κραυγές αγωνίας από επιστήμονες για την προ των πυλών παγκόσμια καταστροφή από την αλλαγή του περιβάλλοντος και με αφορμή τη Σύνοδο των 8. Κύριος αποδέκτης; Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., George Bush, στη χώρα του οποίου οι εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί κατά 13% από το 1990 έως το 2002.

Η τελική έκθεση των εθνικών επιστημονικών ακαδημιών των 8 συμμετεχόντων χωρών, Γαλλίας, Ρωσίας, Γερμανίας, Η.Π.Α, Ιαπωνίας, Ιταλίας και Καναδά, αλλά και της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας, υπογράφεται πλέον και από τον Bruce Alberts, πρόεδρο της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Και προειδοποιεί με έντονο τρόπο για τους κινδύνους αγνόησης της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου.

Ο πρόεδρος Bush δεν δείχνει ωστόσο να πτοείται. Ούτε κάμπτεται από τις συντονισμένες προσπάθειες του Tony Blair, ο οποίος προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι Ινδία και Κίνα. Επικαλείται κάποια, ελάχιστα, μη τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Oργισμένος πλέον, o πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Επιστημών επέπληξε τον πρόεδρο Bush για την απαξιωτική συμπεριφορά του προς την επιστημονική κοινότητα. Επαίνεσε τον Tony Blair για το γεγονός ότι έβαλε το θέμα στην ατζέντα της συνάντησης, αλλά δεν δίστασε να ζητήσει δραστικά μέτρα μείωσης των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα και από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η επικείμενη Σύνοδος των 8 θεωρείται ιστορικής σημασίας, αφού οι ηγέτες των 8 πλουσιότερων χωρών μπορούν να συμφωνήσουν στην ριζική αντιμετώπιση της καταστροφής του περιβάλλοντος ή να αφήσουν μια παρακαταθήκη απραξίας την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε εμείς και οι ερχόμενες γενιές.

Περισσότερα:
Clear science demands prompt action on climate change say G8 science academies, από τη Royal Society της Μ. Βρετανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: