Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2005

Blogs στη "σκιά" του Σινικού Τείχους

Βαριά η «σκιά» του Σινικού Τείχους, είτε από μεριά κινεζικής κυβέρνησης, είτε από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η κυβέρνηση καλεί τους 1.000.000 περίπου κινέζους bloggers να εγγραφούν στα επίσημα μητρώα της μέχρι τις 30 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση τα blog απλά θα κλείσουν.

Ενώ αδιαμφισβήτητα οι νέες τεχνολογίες και το Internet προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημιουργούν online κοινότητες αλληλοϋποστήριξης, υπάρχουν καθεστώτα, της Κίνας συμπεριλαμβανομένου, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως μέσο καταπίεσης.

Στα 130.000.000 (ναι, εκατομμύρια!) Κινέζων οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στο Internet μέχρι τα τέλη του 2005, οι μισές συνδέσεις θα είναι ευρυζωνικές. Και κάποιες δεκάδες χιλιάδες, υπάλληλοι της πιο καλομελετημένης μηχανής παρακολούθησης του κόσμου με κωδικό όνομα «Χρυσή Ασπίδα» θα φιλτράρουν το τι βγαίνει προς τα έξω.

Όταν στο πάρτι προσκαλούνται εταιρείες κολοσσοί, όπως η Sun Microsystems, η Microsoft, η Cisco, η Yahoo, η Google και η καναδέζικη Nortel, τότε οι ισορροπίες γίνονται περισσότερο εύθραυστες. Π.χ. Η Microsoft λογοκρίνει τις λέξεις «democracy» και «freedom» από τίτλους blogs. Οι υπόλοιπες απολογούνται ως παρθένες, όταν δεν υψώνουν το τείχος της σιωπής. Προφασίζονται ότι απλά κάνουν τη δουλειά τους, παρέχουν την τεχνογνωσία και τεχνολογία. Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις.

Οι bloggers από τη μεριά τους στήνουν χαρακώματα. Αλλάζουν εταιρείες φιλοξενίας των blogs, στέλνουν οργισμένα e-mails, κριτικάρουν, ιδρύουν online κοινότητες και φόρα συζητήσεων, στέλνουν αμέτρητα SMS.

Η Κίνα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Οι αντιδράσεις Ε.Ε. και Η.Π.Α. σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα είναι προσχηματικές. Αν κάποτε θεωρούσαμε τις παραπάνω «φωνές» ως παραπέτασμα καπνού, σήμερα μόνο ως αφελής θα χαρακτηριζόταν όποιος πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξυπηρετούν κάποιο ιδεώδες.

Σχετικά: 1) "China's Golden Shield: Corporations and the Development of Surveillance Technology in the People's Republic of China", του Greg Walton.

2) Microsoft censors its blog tool, Reporters Without Borders

2 σχόλια:

ultrasonic15 είπε...

read also this:
http://stocks.e-go.gr/article.asp?id=196240&cat=01014000000§ion=bearing

Oneiros είπε...

Υιοθετήστε κι εσείς ένα κινέζικο blog σήμερα!

"The Internet interprets censorship as damage and routes around it."
--John Gilmore, EFF co-founder