Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2006

12 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Οι ¶νθρωποι καταφέραμε με τη νανοτεχνολογία να περιγράφουμε το πόσο μεγαλώνουν τα γένια ενός άντρα από τη στιγμή που πιάνει το ξιράφι στο χέρι μέχρι να το φέρει στο πρόσωπό του. Ωστόσο κατομμύρια παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν. Παραμένουν στερημένα από βασικά δικαιώματα του ανθρώπου όπως την εκπαίδευση, το ασφαλές πόσιμο νερό, την προστασία από την κακοποίηση.



Η παιδική εργασία σε αριθμούς:

  • 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες

  • Περίπου 50 εκατομμύρια εργάζονται στην Αφρική

  • 122 εκατομμύρια εργάζονται στην Ασία

  • 70% των εργατών στη γεωργία

  • Εκτιμώμενο κόστος για τον τερματιμό της παιδικής εργασίας : $760 εκατομμύρια σε 20 χρόνια

Πηγή: BBC

Εντάξει, κάθε "παγκόσμια ημέρα" είναι μια καλή μας δικαιολογία για να ξεχνάμε τι συμβαίνει τις υπόλοιπες 364 του χρόνου.

12 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας

Congo's child miner shame

2 σχόλια:

phivos είπε...

Κανένας δυτικός δεν είναι διατεθειμένος να ξαναγυρίσει στα πανάκριβα ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα και λοιπά καταναλωτικά! Κανένας! Αρα, ας αφήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα!

Αντί να στήνουμε υποκριτικά πανηγύρια σαν κι αυτό - όλες οι παρόμοιες μέρες του, της, κατά κλπ..., δεν είναι παρά εμπορικά προϊόντα για κατανάλωση στις δυτικές αγορές - καλύτερα να κοιτάγαμε πρώτα το δικό μας το χάλι.

Ενα ανήλικο παιδί σε μια οποιαδήποτε "αναπτυγμένη" χώρα, δουλεύει κατά μέσο όρο, το διπλάσιο απ' ό,τι επιτρέπεται από το νόμο, να δουλέψει ένας ενήλικος. Και μάλιστα, απλήρωτα!

Και μη μού πείτε ότι σχολείο, φροντιστήρια, γλώσσες και ξέρω 'γω τι άλλο, δεν είναι δουλειά! Οτι είναι ευχαρίστηση και επένδυση για το μέλλον!

Οταν βλέπω την μμαμμά του κάθε ταλαίπωρου, να καμαρώνει που το αγγελούδι της κοιμάται στις 12 γιατί τους βάζουν πολλά στο σχολείο - είναι καλό σχολείο βλέπετε, και τον μπαμπά να φουσκώνει από υπερηφάνεια όταν σού αραδιάζει τα απίστευτα ποσά που χαλάει στα "εκπαιδευτικά ιδρύματα", λέω, δε γίνεται, ζούμε σε πλανήτη ηλιθίων!

Υπάρχει αντίρρηση;

θοδωρής είπε...

Όχι, γενικά, δεν υπάρχει αντίρρηση. Το έργο που παράγει ένα ανήλικο παιδί στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο ενός παιδιού σε άλλες χώρες της Δύσης.

Επίσης στη Δύση σπάνια εξηγούμε το πως φτάσαμε στην παιδική εκμετάλλευση.