Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2006

Yπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στο 40% των λαχανικών

Η Π. , συνάδλεφος φιλόλογος της Γερμανικής ξίνισε τη μούρη της όταν με είδε να επιστρέφω σπίτι με τα βιολογικά λαχανικά. Η ίδια "δεν ενέκρινε καθόλου την αγορά και κατανάλωσή τους". Όχι ότι την ρώτησα, δηλαδή. Συνήθως σε τέτοια σχόλια - παρεμβάσεις δεν απαντώ. Απλά μένω με ένα παγωμένο μειδίαμα.

Αφήνω παραπέρα το γεγονός αυτό καθ' αυτό να εκφράζει κάποιος γνώμη για τις προσωπικές μου διατροφικές συνήθειες χωρίς να του δίνω το δικαίωμα. Στέκομαι στην άγνοια του κόσμου σχετικά με τα βιολογικά προϊόντα. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι πρόκειται για μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα οποία και πάλι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς είναι.




Διαβάζω σήμερα ότι το 40% όσων συμβατικών - μη βιολογικών - λαχανικών ελέγχθηκαν περιείχαν υπολείμματα απαγορευμένων φυτοφαρμάκων. Παρόμοια ευρήματα απαντώνται και στο Βέλγιο. Αντίθετα, "απολύτως ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών είναι τα βιολογικά λαχανικά που μελέτησαν οι ερευνητές, αφού σε κανένα από τα 20 δείγματα δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων."

Ξέρω τι μπορεί κάποιος να αντιτείνει σχετικά με τις στατιστικές έρευνες και χημικές αναλύσεις, αλλά θεωρώ ότι απαιτείται μια συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού απέναντι όχι μόνο στα βιολογικά προϊόντα, αλλά και στη γενικότερη κουλτούρα των ήπιων και φιλικών προς το περιβάλλον καλλιεργειών και καλλιεργητών.

Όποιες και όποιοι ενδιαφέρονται μαθαίνω ότι υπάρχει λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων κάθε Τετάρτη στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Δεν την έχω επισκεφτεί, οπότε όσες και όσοι έχετε προσωπική άποψη ευχαρίστως θα τη διαβάσω.

2 σχόλια:

vasvoe είπε...

"Αφήνω παραπέρα το γεγονός αυτό καθ' αυτό να εκφράζει κάποιος γνώμη για τις προσωπικές μου διατροφικές συνήθειες χωρίς να του δίνω το δικαίωμα."

Πέρα από το ποστ, που το βρήκα ενημερωτικό, κόλλησα σε αυτό. ο καθένας *έχει* δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει για οποιοδήποτε θέμα χωρίς να του δώσουμε την άδεια - μόνο να μας προσβάλλει όχι. Δεν ξέρω γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλη μόδα αυτό το σκεπτικό...

ΤΑΣΟΣ είπε...

Θόδωρε τα στοιχεία που αναφέρεις δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια,
Τα ποσοστά των προιόντων που φέρουν υπολειμματα φυτοφαρμακων πέραν των ανωτέρων επιτρεπομενων ορίων δεν ξεπαιρνούν το 4%
Τα μέγιστα επιτρεεπόμενα ανώτερα όρια(MRLs - Maximum Residuew Limits) δεν είανι τοξικολογικα όρια.
Είανι όρια που έχουν θεσπιστεί απο διεθνείς οργανισμούς (FAO, WHO, EE) να διευκολύνουν το διεθνες εμπόριο, για να γίνεται έλεγχος της νομοθεσίας περί γεωργικών φαρμάκων (κακή χρήση, η χρήση μη εγκεκριμενων γεωρικών φαρμάκων κλπ) και να παρέχουν κάποια εγγύηση στον καταναλωτή.

Τα φυτοφάρμακα δεν δημιουργούν προβλήματα στον καταναλωτή αλλα στον παραγωγό (λογο επαναλαμβανόμενης, κακής και παρατεταμένης χρήσης)στο περιβάλλον και και στην παραγωγή (ανθεκτικότητα, καταστροφή ωφελίμων κα)
Η διαρκής όμως προβολή των μειονεκτημάτων έχει δημιουργήσει κρίση εμοιστοσύνης στον καταναλωτή με αποτέλεσμα να κυριαρχούν παραγωγικά συστήματα (βιολογική γεωργία) περισσότερο επικίνδυνα και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Και μην ξεχνας ότι σήμερα η βιολογικη γεωργία είναι εμπορικό αντικείμενων μεγάλων εταιρειών και σκοπό την κερδοσκοπία.
Ο αλτρουσισμος των πρώτων βιοκαλλιργητών δεν υπάρχει πιά!!

Περισσότερα στα παρακάτω posts του blog

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

http://olonos.blogspot.com/2005/05/blog-post.html

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

http://olonos.blogspot.com/2005/04/blog-post_18.html