Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Μουντιάλ: κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις

Η Jessica Mackay συγκέντρωσε μια σειρά από links για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ καλύπτουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Στην έρευνα αποκαλύπτεται μια καλοστημένη τηλεοπτική μηχανή συμβολισμού με βαθιά πολιτική χροιά, πέρα και παρά τις φιέστες του κόσμου.



Overview of various political issues raised by the World Cup

Optimism for Serbia-Montenegro - World Cup a welcome escape from political unrest

Alastair Campbell says women reporters should not comment on football due to their lack of expertise

Iranian team tries to distance their participation in the World Cup from its political implications

Controversy over Iran's participation in the World Cup: a chance for anti-Israeli rallying around Iranian Prime Minister and an indicator of world sentiments toward Iran's nuclear program

FIFA works to quell recent surge in racist behavior surrounding World Cup

Racist pre-World Cup incidents jade Germany's image

The world's most-watched sporting event is also a prime venue for corporate advertising


Every Night is Party Time


Ενδιαφέρουσα και η άποψη του αρθρογράφου David Runciman, του Newstatesman της προηγούμενης εβδομάδας που συσχετίζει την ανεπάρκεια των αφρικανικών ομάδων με την υπάναπτυξη και εκμετάλλευση των αφρικανικών χωρών από τον ανεπτυγμένο κόσμο, και την μετανάστευση πολλών ποδοσφαιρικών ταλέντων της Αφρικής στις χώρες της Δύσης.
They can play, but they can never win

Το ότι η εθνική Ελλάδας δεν συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φανερώνει μερικώς και την έλλειψη σχεδιασμού, συνέχειας σε μια χώρα που τα παραπάνω χαρακτηριστικά συχνά απουσιάζουν καθώς καλύπτονται από υπερβολές και κορώνες.

Μερικές φορές θα ήθελα να μπορώ να κλείσω αυτιά και μάτια σε όλα αυτά και να απολαύσω την μπύρα μου μπροστά στην οθόνη με το πράσινο χαλί...

1 σχόλιο:

Phantasmak είπε...

Πέρα από τις χώρες ξεχωριστά, το Μουντιάλ προδίδει κάτι και για όλη την ανθρωπότητα ως σύνολο: Το ότι υπάρχει κάτι που λέγεται 'Μουντιάλ' δείχνει ότι η ανθρωπότητα είναι γαμημένη. Αν ήμασταν σοβαρές μορφές ζωής δε θα ξοδεύαμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας βλέποντας μπάλα.