Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2006

O Οδυσσέας Τσενάι τη γλίτωσε φτηνά...

Σιωπηρή συνενοχή

EK ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ, δεν επρόκειτο για μια ρατσιστική πράξη. Αντιθέτως, το εικαζόμενο έγκλημα παρουσιάζεται ως προϊόν πολυεθνικής συνεργασίας. Αλλά και ο ¶λεξ ήταν υπερβολικά ξεχωριστός. Πολυτάλαντος, αθλητής, καλλιεργημένος και Γεωργιανός. Από την άποψη αυτή, ο Οδυσσέας Τσενάι τη γλίτωσε φτηνά. Για τον ¶λεξ το ακανθώδες ζήτημα αν θα εδικαιούτο να σηκώσει την ελληνική σημαία δεν πρόλαβε να τεθεί.

Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή σε ρατσιστικό έγκλημα ενός δυνητικού θύματος ρατσιστικού εγκλήματος είναι μια ανεπίγνωστη πράξη ενσωμάτωσής του σε μια ρατσιστική κοινωνία. Θυμίζω ότι στη ρατσιστικότατη δολοφονία ενός νεαρού Αλβανού προ μηνών στο Ρέθυμνο συμμετείχε η αλλοδαπή σύντροφος του Έλληνα θύτη.

Εκ πρώτης όψεως, η εικαζόμενη δολοφονία του ¶λεξ εντάσσεται στο γνώριμο διεθνώς φαινόμενο της ακραίας παραβατικότητας συμμοριών ανηλίκων. Αλλά, σύμφωνα με τις ενδείξεις, δεν πρόκειται απλώς περί αυτού: πίσω από τους φερόμενους ως δράστες υπάρχει ένα δίκτυο συνέργειας και υποστήριξης ενηλίκων. Και πίσω απ' αυτούς, η σιωπηρή συνενοχή όσων γνώριζαν ή δεν ήθελαν να γνωρίζουν.

Ανήκαν σε μια μικρή κοινωνία, που τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της: «Προς Θεού! Δεν είμαστε ρατσιστές». Και, ειλικρινά, δεν νιώθουν ρατσιστές. Αλλά ο ρατσισμός δεν είναι απλώς ζήτημα συνείδησης. Είναι και ζήτημα της έλλειψής της. Μοιράζεται ανάμεσα στο συνειδητό και στο ανεπίγνωστο.

4 σχόλια:

Ecumene είπε...

Καλημερα!

Αυτο να το διαβασουν...
στους γνησιους Ελληνες
στις 28 του Οχτωβρη
......................

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι όντως να διαβαστεία από πολλούς.
Όμορφη (αν και άκρως ατυχής ο χαρακτηρισμός) συνάφεια μεταξύ των περιπτώσεων...

Ανώνυμος είπε...

Ο Οδυσσέας Τσενάι ποτέ δεν ένιωσε - σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνας, άρα γι'αυτόν η σημαία μας δεν υπήρξε τίποτα άλλο παρά έπαθλο, όπως - ΔΥΣΤΥΧΩΣ - και για πολλούς γονείς και μαθητές δικούς μας. Το νόημά της όμως δεν είναι αυτό. Επιπλέον, ο ΝΟΜΟΣ ορίζει ότι μόνον Έλληνες πολίτες επιτρέπεται να φέρουν τη σημαία. Ο Τσενάι ΠΟΤΕ δεν υπήρξε Έλληνας πολίτης, άρα ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ δεν δικαιούται να σηκώσει τη σημαία. Αυτά τα ολίγα για τον κύριο Τσενάι, που έρχεται τώρα να μαζέψει τους εν Ελλάδι ουτσεκάδες και να ιδρύσει κόμμα αλβανοφώνων...

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια δεν έχει καμμία απολύτως σχέση ο Τσενάι με τον Άλεξ. Ο Τσενάι έκανε όλη αυτή τη φασαρία ως βαφτισιμιός του ΜΑΚΗ και έτυχε της εύνοιας ενός αποτυχημένου πολιτικού και προκρούστειου ερμηνευτή των λόγων του Ισοκράτους - και μιλώ για τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, που δεν είχε, παρ'όλο που του ετέθη υπόψιν, το σθένος να υπερασπισθεί την Ελλάδα από τα αναθέματα που "κατά παράδοσιν" εκστομίζει την Κυριακή της Ορθοδοξίας η εκκλησία.