Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2006

Από μαιευτήρια σε εταιρείες τα προσωπικά μας δεδομένα;

Φτερό στον άνεμο είχα χαρακτηρίσει τα προσωπικά μας δεδομένα. Σήμερα σκέφτηκα να καλέσω τη γραμμή καταναλωτών της εταιρείας, έστω Α, που μας έστειλε το τελευταίο διαφημιστικό της πακέτο για παιδικές τροφές. Ζήτησα να μάθω από που είχαν στην κατοχή τους τα προσωπικά μας δεδομένα. Μου ανέφεραν το όνομα μιας μεγάλης εταιρείας μάρκετινγκ στην Αθήνα, έστω Β, η οποία, μάντευαν, ότι είχε με τη σειρά της τα δεδομένα μας από το μαιευτήριο.

Από την εταιρεία Α παραδέχθηκαν ότι κακώς μας ενοχλούν χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή μας. Όμως αυτό το αγνοούσαν, όπως ισχυρίστηκαν. Η εταιρεία Β τους είχε διαβεβαιώσει ότι είχαμε δώσει την συγκατάθεσή μας για τη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει.

Ζήτησα να διαγραφούν τα δεδομένα μας από τα αρχεία της εταιρείας Α και να μην μας ξαναενοχλήσουν. Η κυρία στην άκρη της γραμμής με διαβεβαίωσε και μου υποσχέθηκε να ενημερώσει την εταιρεία Β.

Πράγματι, σε 2 ώρες από το πρώτο δικό μου τηλεφώνημα ακολούθησε δεύτερο, αυτή τη φορά από την εταιρεία Β. Η κυρία Π.Π. μου ζήτησε τα στοιχεία τα οποία αναγράφονται πάνω στους ταχυδρομικούς διαφημιστικούς φακέλους. Μου υποσχέθηκε να ερευνήσει από που έχουν τα στοιχεία μας και να με ενημερώσει αύριο.

Υπομονή...

Υ.Γ. Φυσικά έχω κρατήσει όλα τα στοιχεία όσων συνομίλησα καθώς και τα ονόματα των εταιρειών.

2 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει εκδώσει ειδική Οδηγία από το 2000 για το πότε επιτρέπεται η χρήση δεδομένων που έχουν αντληθεί από μαιευτήρια για διαφημιστικούς σκοπούς και πότε απαγορεύεται η χρήση αυτή.
Το κείμενο της Οδηγίας βρίσκεται στην ιστόθεση http://www.dpa.gr/Documents/Gre/Apofaseis/523_18.doc

Προκειμένου να ειναι νόμιμη η χρήση αυτών των δεδομένων, οι νέες μητέρες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει ειδικό έντυπο της Αρχής, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο εδώ:
http://www.dpa.gr/Documents/Gre/Apofaseis/523_b.doc

Το έτος 2001, ύστερα από 3 καταγγελίες πολιτών, η Αρχή επέβαλλε πρόστιμο 1.000.000 δρχ. σε μαιευτήριο για παράνομη διαβίβαση προσωπικών δεδομένω και του απηύθυνε σχετική σύσταση για την τήρηση της νομοθεσίας. Η απόφαση αυτή είναι διαθέσιμη στην ιστόθεση:
http://www.dpa.gr/Documents/Gre/Apofaseis/apofasi_maieyti_asfal.doc

θοδωρής είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.