Έμαθα για το Epsilon my ass γραμμένο στο Dilated Thoughts από το naftilo. Κι από εκεί στον πιτσιρίκο με την Ανοιχτή επιστολή στον κ. Κώστα Γιαννακίδη και η απάντηση του κ. Γιαννακίδη. Ύστερα την πάντα καλά μελετημένη και δροσερή mirandolina με το Q&A με τον Κώστα Γιαννακίδη. Ένας κύκλος που δείχνει ότι η ενημέρωση παύει σταδιακά να έχει ως κέντρο της τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Για μερικές χιλιάδες αναγνωστών, ένας δημοσιογράφος, δεν έχει σημασία ποιος, και κατά προέκταση μια εφημερίδα βαρύ πυροβολικό, βρίσκονται στα μάτια μας εκτεθειμένοι.
Αν οι αρχισυντάκτες της Ελευθεροτυπίας καταλάβουν την πατάτα που σέρβιρε ο δημοσιογράφος και υπάρξει εκ μέρους της σύνταξης μια συγνώμη απέναντι σε όσους θίχθηκαν, τότε θα έχουμε μπει πλέον στα σοβαρά σε μια πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση αφενός των όσων bloggers δέχθηκαν να απαντήσουν, αφετέρου των αναγνωστών της εφημερίδας.
Καθώς τα έντυπα ανοίγονται στα πέλαγα της αλληλεπίδρασης μέσω του Internet με ένα πιο απαιτητικό αναγνωστικό κοινό, θα πρέπει οι γράφοντες να μάθουν τους κώδικες συμπεριφοράς και ηθικής του νέου μέσου. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται.
Στους Los Angeles Times o δημοσιογράφος Michael Hiltzik έχασε τη στήλη και το blog του όταν αποδείχθηκε ότι σχολίαζε τόσο στο δικό του όσο και άλλα blogs με διαφορετικά ψευδώνυμα.
Ένας δημοσιογράφος δεν χύνει χολή όταν τον του χαλάνε τη σούπα. Παραδέχεται την πατάτα του, σκύβει το κεφάλι πάνω από τα πλήκτρα, παραγγέλνει δυο τρία σχετικά με το νέο μέσο βιβλία και ξεστραβώνεται: The Weblog Handbook της Rebecca Blood και ο "ευαγγελιστής" Andy Wibbles.
ΟΚ;
3 σχόλια:
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια.
Θα τολμησω να κανω εδω την ερωτηση Θοδωρη, γιατι ξερω οτι οσο χαζη και να φανει, θα μου απαντησεις με υπομονη.
Το διαβασα το αρθρο.
Ναι, οκ, δεν τα εχει σε κτιμηση τα μπλογκ.
ΚΑΙ?
Πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατι να υπαρξει αντιδραση, και γιατι αναστατωθηκαν και ανθρωποι οπως ο Πιτσιρικος-(που για μενα ειναι τοσο ταλαντουχος που στην θεση του θα γελαγα)- επειδη ενας δημοσιογραφος εγραψε οτι τα μπλογκζ ειναι για πεταμα.
Πραγματικα δεν το καταλαβαινω.
Μας νοιαζει η γνωμη του?
Μας νοιαζει οτι θα τον διαβασουν?
Στην πρωτη περιπτωση αν η απαντηση ειναι ναι, θα ρωτησω γιατι.
Στην δευτερη ερωτηση φοβομαστε οτι θα αποτρεψει τον κοσμο να ανακαλυψει τα μπλογκζ?
Με ενα-5 ασχημα δημοσιευματα, μπορει να χαλασει αυτο που γινεται παντου στον κοσμο?
Και με τοσα αλλα δημοσιευματα επι του θεματος?
Διαφωτιστε με.
Εκτος αν ειναι τιποτα πολιτικα στην μεση, οποτε μην κανετε τον κοπο.
δεν θα καταλαβω γρι.
@lili: δεν θα έγραφα τίποτα σχετικό. Προσωπικά με ενδιαφέρει η τεκμηριωμένη γνώμη κάποιου κι όχι ο σχολιασμός του όποιου δημοσιογράφου σχετικά με τα blogs.
Επίσης δεν πιστεύω ότι εξαιτίας των όσων γράφει ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος θα πάψει ο κόσμος να ανακαλύπτει τα blogs για όποιο σκοπό θέλει να τα διαβάζει και να επικοινωνεί με τους γράφοντες.
Ούτε οι κόντρες - σαλιαρίσματα μεταξύ α) bloggers και β) μεταξύ bloggers - δημοσιογράφων με αφορούν με το σκεπτικό ότι δεν φωτίζουν τίποτα. Απλά προσθέτουν θόρυβο τον οποίο σιχαίνομαι.
Μου την έδωσε όμως ότι αφαιρέθηκαν και παραποιήθηκαν τμήματα των απαντήσεων όσων bloggers ρωτήθηκαν. Αυτές οι πράξεις αν δεν φανερώνουν ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα και προχειρότητα, τότε η σκοπιμότητά τους είναι ανήθικη και οφείλει να καταγγελθεί για να μην επαναληφθεί.
Θεωρώ τα ΜΜΕ ως μια εξουσία της η οποίας οι φορείς, από εκδότες μέχρι ρεπόρτερς, οφείλουν να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα απέναντι σε όλους μας. Το ίδιο θεωρώ ότι πρέπει να ισχύει και για τα blogs τα οποία κινούνται στο χώρο της ενημέρωσης - ειδησεογραφίας.
Και συνεχίζω να επιμένω ότι αν ο εκδότης της εφημερίδας σέβεται το αναγνωστικό κοινό της, το προσωπικό και τον εαυτό του οφείλει μια συγνώμη. Το ίδιο και ο δημοσιογράφος.
Φυσικά, στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται η συγνώμη από τα ΜΜΕ...
Δημοσίευση σχολίου