Σάββατο, Ιουνίου 10, 2006

Αναδίπλωση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μη κρατικών ΑΕΙ;

Περίμενα καιρό για μια κάποια θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για όσα σκέφτονται να συμβούν στα ελληνικά πανεπιστήμια, αν και όντως, πολλά έχουν περιγραφεί εδώ και καιρό, πολύ πριν ξεσπάσουν οι καταλήψεις. Σήμερα διαβάζω τη συνέντευξη της Μαρίας Δαμανάκη στην Ελευθεροτυπία και διακρίνω μια σχετική δυσκολία να οριοθετηθούν οι διαφορές. Αν είναι τόσο διαφορετικές οι θέσεις, γιατί είναι τόσο δύσκολο να περιγραφούν;

Το ψευτοδίλημμα περί "διαπραγματευτικής και αγωνιστικής διάθεσης", η ανάγκη για ένα σύγχρονο, ευέλικτο και καινοτόμο πανεπιστήμιο, αλλά και η ανάγκη για μια επανάσταση σε κάθε τομέα του ελληνιού δημόσιου πανεπιστημίου περιέχονται στα σχόλια των αναγνωστών του Μίμη Ανδρουλάκη σε σχετικό του σημείωμα.

Επίσης ξεχωρίζω το παρακάτω:

Μια βασική αιτία της κακοδαιμονίας (όχι η μόνη) είναι το εξετασιοκεντρικό σύστημα, που επιτελεί μια πνευματική γενοκτονία διαρκείας. Ωθεί τη νεολαία να αποστρέφεται τη γνώση, ταυτίζοντάς την με την παπαγαλία, θεωρώντας την το πολύ αναγκαίο κακό για να βρει δουλειά. Οταν ούτε αυτό γίνεται, οι νέοι αισθάνονται ότι τζάμπα στερούνται την εφηβεία τους κι ότι οι μεγάλοι τους εμπαίζουν. Εξ ου και τα βαθύτερα αίτια της σημερινής φοιτητικής αναταραχής. Στο ερώτημα «μα γιατί να σπουδάζω επιτέλους;» η απάντηση «γιατί ειδεμή θα σε διαγράψω ως αιώνιο φοιτητή» είναι άστοχη, ανιστόρητη και λάδι στη φωτιά. Αλλά ίσως αυτό να είναι επιδιωκόμενο για τους θιασώτες μιας στρατηγικής της έντασης.

του ΒΕΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών.

Ενδιαφέροντα και τα παρακάτω:

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η παιδεία σε κρίση

Οχι στη βαλκάνια αναθεώρηση

Πέντε οφέλη απ' τα ιδιωτικά ΑΕΙ

1 σχόλιο:

Ecumene είπε...

Ποιες ειναι οι θεσεις
του ΠΑΣΟΚ;;

Ποιος τις εκφραζει;;..

Περιμενουμε...